РФ заявила ЄС, що транзитові газу українською територією нічого не загрожує.

 

Міністр енергетики Росії Алєксандр Новак запевнив єврокомісара з питань енергетики Мароша Шефчовича в тому, що транзитові російського газу до Європи через територію України нічого не загрожує.

 

Про це йшлося у телефонній розмові між Новаком і Шефчовичем, котра стосувалася ситуації з постачанням газу в Україну і до Європи після рішення Стокгольмського арбітражу, повідомила російська служба аґенції "Інтерфакс".

 

Голова російського Міненерго зі свого боку запевнив, що "транзит газу із Росії в Європу не перебуває під загрозою, транзит залишається таким же надійним, як і в минулому".

 

"До моменту розірвання контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом" у судовому порядку транзитові газу через територію України нічого не загрожує", – додав він.

 

28 лютого "Нафтогаз" отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом до "Газпрому", згідно з яким суд зобов'язав російського монополіста виплатити "Нафтогазу" 4,63 млрд дол. За підсумком розгляду двох справ російський "Газпром" заборгував українській компанії 2,56 млрд дол.

 

Вранці 1 березня "Газпром" відмовився постачати в Україну газ, передбачений для закупівлі в "Газпрому", хоча "Нафтогаз" уже надав передоплату. 1 березня на засіданні РНБО оголосили, що РФ знизила тиск на вході в українську ГТС майже на 20%.

 

Україна звернулася до Єврокомісії з закликом виступити посередником у газовому конфлікті з РФ.

 

"Українська влада поінформувала нас щодо можливої надзвичайної ситуації в українській газовій транзитній системі. Ми серйозно сприйняли це занепокоєння. І ми готові працювати з українською та російською владою", – заявила речниця ЄК Анна-Каіса Ітконен. Вона додала, що "постачання газу в ЄС є стабільним та нормальним".

 

Рада національної безпеки й оборони підтримала ідею опрацювати ініціативу арешту закордонних активів "Газпрому" через невиконання ним своїх зобов'язань.

 

"Нафтогаз" закликав українців ощадити газ з огляду на зниження тиску в ГТС і зростання в потребах палива з огляду на сильні морози.

 

Згідно з інформацією від НАК, найбільш критичний період "газової кризи" Україна витримала.

 

05.03.2018