"Нафтогаз": Україна перебула найкритичнішу добу.

 

НАК "Нафтогаз України" заявив, що Україна вже перебула найважчу добу надзвичайного стану в енергетиці, зумовленого зниженням тиску на вході в українську ГТС з російського боку та потребою витрачати додатковий ресурс для "прокачування" газу на тлі понаднормових потреб у споживанні палива при сильних морозах.

 

Про це розповів комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко в інтерв'ю "24 Каналу".

 

"Для нас ця доба є критичною, але ми вже бачимо, що ми її проходимо за рахунок, зокрема, і свідомих українських громадян, які добровільно обмежили споживання, за рахунок того, що вже пішов газ з Європи, за рахунок різних технічних дій. Наприклад, газові електроприлади в "Укртрансгазі" було переведено на електрику, також на мазут перейшли підприємства, які генерують тепло", – зазначив представник "Нафтогазу".

 

Вітренко визнав, що п’ятниця, 2 березня, була найкритичнішою добою. "Завдяки всім цим заходам зараз ми бачимо, що ситуація вже стабілізується і від завтра ми побачимо вже абсолютно стабільну роботу ГТС", – запевнив комерційний директор.

 

Пан Вітренко наголосив, що Україна має вдосталь запасів газу, а нинішні проблеми зумовлені лише тим, що потужностей наших підземних газосховищ не вистачає для урґентного забезпечення паливом при понаднормових потребах.

 

"У нас взагалі немає проблем з газом у сховищах. Проблема, яка у нас є, – це скільки ми можемо підняти газу на добу. Це є вузьке місце. Ми спокійно пройшли б березень, якби у нас залишалось 6 мільярдів кубів. У нас є зараз 10, а це більше на 4 мільярди, ніж нам потрібно. Обсяг від "Газпрому", який ми очікували на березень, – 0,5 мільярда кубів. У нас у шість разів більше газу, ніж ми очікували отримати в "Газпрому", – пояснив представник НАКу.

 

"Ми не на газовій голці у Росії. І зараз ми вже це демонструємо. У критичній ситуації, коли абсолютно неочікувано "Газпром" перериває постачання газу, ми за добу можемо переорієнтуватися на постачання з Європи. Ми забезпечуємо абсолютно надійну роботу системи навіть без "Газпрому", – запевнив Юрій Вітренко.

 

Відповідаючи на питання про те, чи Україні би стало легше давати раду Росії, якби українську ГТС продали західним партнерам, Вітренко відповів: "Зараз є план залучити іноземного партнера. Поясню, чому це важливо, – щоб взагалі не мати справи з "Газпромом". Найкращий варіант для України, щоб потужності української ГТС бронювали європейські компанії... Вони отримуватимуть російський газ на кордоні і це будуть вже їхні проблеми – вони забронювали потужність і вони платять за той же транзит. Крім того, вони будуть її отримуючи, віднімати вартість транспортування і за такою ж ціною вони зможуть перепродавати їх Україні. Тобто й для нас ціна зменшиться і ми матиме нормальних цивілізованих партнерів", – пояснив Вітренко.

 

"Якби європейські компанії захотіли це робити, треба, щоб вони розуміли, що з їхнім газом нічого не буде в Україні. Тут, на жаль, з репутацією, і через російську пропаганду, є проблеми", – зазначив комерційний директор НАК.

 

03.03.2018