"Газпром" програв "Нафтогазові" $4,63 млрд за "транзитним" позовом.

 

Стокгольмський арбітражний трибунал підтвердив порушення "Газпромом" зобов’язань щодо обсягів транзиту газу територією України та присудив компенсацію на користь "Нафтогазу" у розмірі 4,63 млрд дол.

 

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз".

 

З урахуванням того, що НАК, згідно з попереднім рішенням арбітражу, мусив сплатити "Газпромові" майже 2 млрд дол. за газ, імпортований у 2014 та 2015 роках, загальний виграш української компанії у судовій суперечці становить 2,56 млрд дол.

 

"Ми задоволені тим, що виграли арбітраж за ключовими питаннями. Це важливий день для українського народу та майбутнього європейських газових ринків", – прокоментував голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

 

НАК нагадує, що загальні грошові вимоги "Нафтогазу" у цій справі становили 15 млрд дол. за недопоставки та недоплату за транзитним контрактом з урахуванням пені. Натомість "Газпром" висунув зустрічні вимоги на 0,05 млрд дол., виходячи зі зниженої ціни на газ, яку трибунал встановив у травні та грудні 2017 року у арбітражному провадженні за контрактом купівлі-продажу газу.

 

Водночас, трибунал не підтримав вимоги "Нафтогазу" щодо перегляду тарифу на транзит, оскільки заявка на перегляд, подана "Нафтогазом" у 2009 році, не відповідала процесуальним вимогам.

 

Трибунал також не задовольнив вимоги "Нафтогазу" переглянути транзитний контракт згідно з європейським та українським енергетичним і конкурентним законодавством, зауваживши, що впровадження регуляторної реформи на території України є справою української влади і не належить до компетенції трибуналу в цій справі.

 

"Тепер треба переглянути транзитний контракт з урахуванням арбітражного рішення та вимог європейського й українського законодавства. "Нафтогаз" має намір найближчим часом запропонувати "Газпрому" розпочати переговори щодо цього питання. "Нафтогаз" очікує, що після арбітражного рішення реформа ринку газу в Україні прискориться", – зазначив Коболєв.

 

Згідно з розрахунками "Нафтогазу", загальний фінансовий ефект усіх первинних і зустрічних вимог сторін в обох справах становить 125 млрд дол., відтак цей спір є найбільшим в історії комерційним арбітражем.

 

НАК нагадує, що минулого року арбітри відхилили вимоги "Газпрому" на більш ніж 56 млрд дол. згідно з положенням "бери або плати", яке було визнане недійсним. Мінімальний річний обсяг газу, який "Нафтогаз" зобов’язаний купувати протягом 2018-2019 років, зменшено з 41,6 млрд куб. м до 4 млрд куб. м – це зекономить "Нафтогазу" 21,2 млрд дол. Рішення арбітражу за контрактом купівлі-продажу також дозволяє Нафтогазу заплатити на 1,8 млрд дол. менше за газ, придбаний у 2014 та 2015 роках, у порівнянні зі "старою" контрактною ціною. Згідно з підрахунками "Нафтогазу", перегляд контрактної ціни дозволить також скоротити витрати на закупівлю газу в 2018 та 2019 роках на понад 0,5 млрд дол.

 

"Це рішення відповідає нашим очікуванням", – прокоментував Коболєв.

 

"Ці гроші слід спрямувати на збільшення видобутку газу в Україні та інвестувати в підвищення енергоефективності на рівні українських споживачів", – вважає голова компанії.

 

01.03.2018