ЄС дав згоду на посередництво в "газовій війні" між Україною та Росією.

 

Європейська комісія готова співпрацювати з Києвом та Москвою для врегулювання ситуації з постачанням в Україну російського газу.

 

Про це у п'ятницю у Брюсселі повідомила речниця ЄК Анна-Каіса Ітконен, повідомляє УНІАН.

 

"Українська влада поінформувала нас щодо можливої надзвичайної ситуації в українській газовій транзитній системі. Ми серйозно сприйняли це занепокоєння. І ми готові працювати з українською та російською владою", – сказала вона.

 

Зі слів Ітконен, вчора віце-президент ЄК з енергетичних питань Марош Шефчович спілкувався з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, який просив його "активізувати консультації стосовно можливих тристоронніх переговорів з РФ та Україною".

 

"Як завжди, Єврокомісія готова спростити такі переговори, якщо є запит від двох сторін. Сьогодні віце-президент контактуватиме з міністрами з питань енергетики України та Росії для обговорення ситуації", – додала речниця.

 

Разом із тим, Ітконен повідомила, що наразі "постачання газу в ЄС є стабільним та нормальним". "Але ми спостерігаємо за ситуацією", – зазначила вона.

 

Згідно з даними Єврокомісії, обсяги запасів газу в українських сховищах зараз становлять менш як 10 млрд куб. метрів, і це "дуже добре для цієї пори року" (зазначимо, що проблема не в тому, що Україні бракує газу, а в тому, що на тлі різкого збільшення споживання газу через сильні морози підземні сховища технологічно не можуть "покрити" належних потреб газу, – Z).

 

28 лютого "Нафтогаз" отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом до "Газпрому", згідно з яким суд зобов'язав російського монополіста виплатити "Нафтогазу" 4,63 млрд дол. За підсумком розгляду двох справ російський "Газпром" заборгував українській компанії 2,56 млрд дол.

 

Після отримання рішення суду вранці 1 березня "Газпром" відмовився постачати в Україну газ, хоча "Нафтогаз" уже надав передоплату.

 

1 березня на засіданні РНБО оголосили, що РФ знизила тиск на вході в українську ГТС майже на 20%.

 

02.03.2018