"Нафтогаз" закликав українців економити газ, аби протриматися 3-4 дні.

 

НАК "Нафтогаз України" закликав українців ощадити газ у найближчі дні у зв'язку з діями "Газпрому", котрий відмовив Україні у постачанні передбаченого Стокгольмським арбітражем газу, а також знизив до мінімуму тиск на вході в українську ГТС.

 

В компанії повідомили, що підземні сховища працюють на повну потужність, однак їхньої технічної потужності замало для того, щоб задовольнити потреби в газі. "Сьогоднішній день – найкритичніший", – ідеться в повідомленні на офіційній сторінці НАК у Facebook.

 

"Доброго ранку, друзі. Як ви знаєте, Європа і "Газпром" грають зараз в гру "хто кого". Наші північні сусіди роблять кризу, ми тому даємо раду, ЄС уважно спостерігає. І нам потрібна зараз ваша допомога", – зазначили в "Нафтогазі".

 

НАК нагадує, що вчора "Газпром" повідомив Україні, що відмовляється постачати газ, передбачений рішенням Стокгольмського арбітражу ("тю, і чо це вона образилася раптом?" – жартує "Нафтогаз" на своїй сторінці), водночас знизивши тиск у "трубі".

 

"Мета – здійснити мрію або про "Україна замерзла", або про "Україна – ненадійний транзитер і відбирає газ", – прокоментували в українській компанії.

 

"Давайте вчинимо недобре і зіпсуємо людині свято. Нам треба протриматися лише 3-4 дні, поки минуть холоди. У кого є котли, зменшіть температуру в приміщенні на 1 градус вдень і на 2 градуси вночі. Це дозволить знизити потребу в газі на 8-9%, і цього буде достатньо, щоб російський шантаж не вдався", – закликали в НАК.

 

"Нафтогаз" поінформував, що працює з місцевою владою, щоб комунальні служби зменшили інтенсивність випалювання газу і в централізованих системах.

 

"Газу в наших підземних сховищах багато, наші ПСГ круті, але навіть у них є технічні обмеження у тому, скільки газу можна підняти протягом доби. Наші "підземки" зараз працюють на максимальному режимі відбору, видобувники постачають газ в систему в нормальному режимі, ми закриваємо решту потреб імпортом газу з Європи, де також незвичні холоди", – пояснили в "Нафтогазі".

 

"Ваша допомога у зменшенні потреби в газі буде дуже доречною", – просить українська компанія.

 

02.03.2018