"Газпром" відмовився постачати газ Україні.

 

Російська компанія "Газпром" відмовилася постачати газ Україні, хоча й отримала із Києва оплату за постачання палива на березень.

 

Про це сказав у коментарі журналістам заступник голови правління "Газпрому" Алєксандр Мєдвєдєв, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Як-то кажуть, яйко дороге під Христовий день. На сьогодні не узгоджено додаткової угоди до чинного контракту з НАК "Нафтогаз України" на постачання газу, що необхідна для початку постачань", – сказав Мєдвєдєв.

 

"Тому в цій ситуації ми, діючи сумлінно, повернули в повному обсязі суму, що надійшла від "Нафтогазу України". Очевидно, що постачання газу з 1 березня для НАК "Нафтогаз України" не здійснюватимуть", – поінформував російський чиновник.

 

Нагадаємо, напередодні "Нафтогаз" здобув перемогу над "Газпромом" у Стокгольмському арбітражному трибуналі: суд підтвердив порушення "Газпромом" зобов’язань щодо обсягів транзиту газу територією України та присудив компенсацію на користь НАКу у розмірі 4,63 млрд дол. З урахуванням того, що НАК заборгував росіянам майже 2 млрд дол. за газ, імпортований у 2014 та 2015 роках, загальний виграш української компанії у судовій суперечці сягнув 2,56 млрд дол.

 

"Нафтогаз" не купував російського газу вже понад два роки (із 26 листопада 2015 року), здійснюючи закупівлі винятково на західному кордоні держави. Водночас, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, з 2018 року Україна муситиме купувати в російського "Газпрому" 5 млрд куб. м щороку до кінця дії "газових угод Тимошенко" (2019 рік).

 

Українська компанія висловила подив через рішення "Газпрому", нагадавши, що раніше "Газпром" виставив рахунок в рамках контракту, зміненого Стокгольмським трибуналом, а "Нафтогаз" оплатив цей рахунок.

 

"Компанія розцінює відмову "Газпрому" від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. "Нафтогаз" планує вимагати від "Газпрому" компенсації збитків, яких зазнав у результаті цього порушення", – ідеться у повідомленні на сайті НАК.

 

"Ми зробили передоплату за російський газ, оскільки виконуємо рішення Стокгольмського арбітражу. Відмовляючись постачати газ, за який було внесено передоплату, "Газпром" унеможливлює виконання "Нафтогазом" рішення суду щодо закупівлі мінімальних контрактних обсягів газу", – прокоментував голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

 

"Нафтогаз" закликав європейських партнерів проаналізувати надійність контрагента, "який може виставити рахунок, отримати гроші і відмовитись постачати газ".

 

"Ми також радимо нашим європейським колегам замислитись, чи варто дозволяти такому контрагенту посилювати свій і без того значний вплив на їхній ринок за рахунок будівництва "Північного потоку – 2", – підкреслив Коболєв.

 

01.03.2018