Україна піде на арешт закордонних активів "Газпрому" у випадку саботажу.

 

Президент України Петро Порошенко звернувся до голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, Генерального прокурора Юрія Луценка, міністра юстиції Павла Петренка та міністра закордонних справ Павла Клімкіна з закликом терміново опрацювати план спільних дій на випадок, якщо "Газпром" не виконуватиме рішення Стокгольмського арбітражу щодо виплати компенсацій Україні. Серед варіантів офіційний Київ розглядає арешт "газпромівських" рахунків за кордоном.

 

Про це Порошенко заявив на засіданні Ради національної безпеки і оборони, повідомляє прес-служба Банкової.

 

Голова держави нагадав, що за сумою арбітражної суперечки щодо угоди на закупівлю газу та угоди на транзит палива "Газпром" має сплатити на користь НАК "Нафтогаз України" більш як 2,5 млрд доларів. "І якщо «Газпром» не сплатить цих грошей, НАК «Нафтогаз України» має добитися арештів активів «Газпрому» і забезпечення виконання цих рішень. У нас є достатньо активів, які задіяні, на кшталт «Північного потоку-2»", – сказав Порошенко.

 

Зі слів Президента, неповага до виконання рішень суду має надзвичайно важливі геополітичні наслідки. "Як тоді взагалі Європа може розраховувати на надійність цього постачальника газу?" – здивувався Президент. "Про який взагалі «Північний потік-2» чи «Турецький потік» може йтися, коли компанія офіційно заявляє в перемовинах з НАК «Нафтогаз України», що вона не збирається виконувати рішення суду?" – обурився голова держави.

 

На погляд Президента, "Газпром" традиційно недолуго намагається скористатися похолоданням і демонстративно нехтує рішенням арбітражу не лише в частині перерахування коштів, а й в частині обмеження або зниження тиску в транзитному газопроводі. "Я сприймаю це як прояв російської агресивної зневаги до загальновизнаних норм і правил. Ці дії російського монополіста більше не викликають у нас жодної паніки і не можуть нас повернути в колію патологічної залежності від російського газу", – заявив Петро Порошенко.

 

Президент зауважив, що функціонування економіки України вже достатньо довгий період, ще з 2015 року, відбувається без російського газу. "Маємо досвід ефективної роботи, купуючи газ на ринках ЄС. І якщо «Газпром» не схаменеться та не виконає рішення арбітражу відповідно до цивілізованих правил, то ми скористаємося всіма правовими інструментами відповідно до нью-йоркської конвенції про виконання арбітражних рішень. Закон і міжнародне право зараз на боці України, як і в інших конфліктах з РФ", – підкреслив Порошенко.

 

Президент звернувся до міністра юстиції з закликом ініціювати в рамках Угоди про асоціацію з ЄС трьохсторонні консультації, щоб поінформувати європейських партнерів про безвідповідальну поведінку російського газового монополіста. "Ми нікому не дамо поставити Україну на коліна", – запевнив Порошенко.

 

Нагадаємо, у середу Стокгольмський арбітраж оприлюднив рішення за "транзитною" суперечкою між "Газпромом" і "Нафтогазом". Уже на ранок "Газпром" заявив про відмову постачати паливо Україні, котре мало імпортуватися на підставі попереднього рішення Стокгольмського арбітражу, і повернув офіційному Києву передоплату. Водночас компанія "Укртрансгаз" заявила про те, що тиск у транзитних магістральних газопроводах на вході в українську ГТС впав до мінімального значення в цьому році – 50,3 кгс/см кв.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін, коментуючи вибрики Росії, написав на своїй сторінці у twitter, що "Газпром" "опустився до рівня «наперсточників»": "Не виконує рішення Стокгольмського арбітражу, а тепер ще й знижує тиск в трубі, будучи нездатним виконувати свої зобов’язання".

 

"Але ми їх дістанемо. Їхні активи в Європі всім давно відомі", – пригрозив міністр закордонних справ.

 

Згодом він додав, що "Газпром" знизив тиск на вході в нашу ГТС майже на 20% нижче, ніж передбачає контракт. "Такі «фінти» не пройдуть", – запевнив Павло Клімкін.

 

Увечері заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль написала на своїй сторінці у Facebook, що офіційний Київ скерував до Європейського Союзу ноту про застосування механізму раннього запобігання кризовим ситуаціям в енергетиці згідно зі статтею 340 та додатком 26 Угоди про асоціацію. Також наша сторона ініціює тристоронні переговори у форматі Україна–ЄС–Росія щодо забезпечення стабільності постачання газу в Україну та ЄС.

 

"Сьогоднішні дії "Газпрому" щодо невиконання своїх договірних зобов’язань та відмова виконувати рішення Стокгольмського арбітражу є загрозою виникнення надзвичайної ситуації у постачанні газу до України та ЄС. "Газпром" вкотре доводить свою недоброчесність. І, як завжди, намагається підставити Україну", – обурилася Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

 

"Історія 2009 року не повториться. Стокгольм, Угода про асоціацію та реформа ринку газу остаточно змінили парадигму відносин з РФ у газовій сфері. Шантаж більше не працює", – запевнила вона.

 

01.03.2018