Держдеп США: Заяви Луценка в бік посла не відповідають правді.

 

Державний департамент США назвав неправдою заяви генерального прокурора Юрія Луценка про те, начебто посол США в Україні Марі Йованович вимагала від українських правоохоронців недоторканності для низки осіб, пов'язаних із антикорупційною політикою. Держдеп висловив думку, що такі заяви мають на меті скомпрометувати пані Йованович, а також висловив свою підтримку амбасадорці.

 

Про це йдеться в офіційній відповіді представника Державного департаменту, наданій у відповідь на запит "Голосу Америки"

 

.

"Твердження генерального прокурора України не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію посла Йованович. Такі звинувачення на руку лише корумпованим діячам", – ідеться у заяві.

 

"Такі напади подвоюють нашу рішучість допомагати Україні перемогти у боротьбі з корупцією", – зазначили в Державному департаменті.

 

"Ми завжди наголошували на необхідності здійснення глибоких, всебічних і своєчасних реформ, які відповідають вимогам українського народу, поставленими під час Революції гідності: припинення системної корупції; швидше економічне зростання і європейське майбутнє для всіх українців. Ми незмінно кажемо, що довгостроковий успіх і стійкість України залежить від її відданості курсу реформ, зокрема боротьбі з корупцією. Щоб досягти успіху, Україні потрібні віддані справі урядовці та міцні антикорупційні інституції", – йдеться у заяві.

 

Нагадаємо, генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив в інтерв'ю американському виданню The Hill про початок розслідування проти директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника через підозри щодо втручання в президентську кампанію. Луценко сказав, що посольство США в Україні вимагало від Генпрокуратури унеможливити переслідування низки осіб, серед котрих начебто був і Ситник).

 

"На жаль, ще під час першої зустрічі посол США в Києві [Марі Йованович] передала мені список осіб, котрих ми не маємо переслідувати", – сказав Луценко.

 

"Моя реакція на це – таке є неприйнятним. Ніхто в цій країні, навіть президент, чи парламент, чи посол, не зупинять мене від переслідування, якщо є злочин", – зазначив генпрокурор.

 

 

Юрій Луценко також порушив фінансовий бік питання. З його слів, Україна займалася розслідуванням справи про марнування американської урядової технічної допомоги США на суму в 4 мільйони доларів США – однак посольство і тут стало на захист фіґурантів. "Натомість [Йованович] вважала, що наші спілкування з українськими громадянами, українськими державними службовцями, які були постійними відвідувачами американського посольства, кидають тінь на цю антикорупційну політику", – сказав Луценко.

 

Водночас Луценко поскаржився на те, що ГПУ так і не отримала від США передбачених 4 млн дол. допомоги для реформування прокуратури.

 

Нагадаємо, минулого тижня народний депутат Борислав Розенблат оприлюднив аудіозапис розмови з паном, чий голос схожий на голос Артема Ситника. Промовець, у котрому Розендбалт ідентифікував директора НАБУ, хизувався своєю роллю в американських виборах: "Я ж йому теж допомагав, точніше не йому, а Гілларі… У Трампа внутрішні питання домінують над зовнішніми, а Гілларі з тих політиків, що вигідні Америці і світу. Для нас це було б краще, але для американців краще те, що робить Трамп", – нібито сказав Ситник.

 

Нова хвиля скандалу збурила у Сполучених Штатах середовища опонентів Гілларі Клінтон. Зокрема, навіть президент США Дональд Трамп "твітнув" на своєму мікроблозі публікацію про скандал. Заголовок тієї публікації проголошував: "ВИКРИТО: Посадовець іноземного уряду надав Гілларі бруд проти Трампа".

 

 

Український журналіст Володимир Бойко пов'язує заяви Юрія Луценка виданню The Hill з недавнім корупційним скандалом довкола "Укроборонпрому", котрий кинув тінь на саме Антикорупційне бюро, а заодно і на посла Марі Йованович, котра начебто протеґувала Ситнику.

 

Нагадаємо, невдовзі після спалаху скандалу посол США заявила, що офіційний Вашингтон наполягає на продовженні антикорупційної реформи: слід розслідувати справу "Укроборонпрому", забезпечити незалежність антикорупційних органів, а очільника САП Назара Холодницького звільнити.

 

Сам Холодницький назвав заяви амбасадорки втручанням в українські внутрішні справи. Водночас він анонсував появу певної гучної інформації про Артема Ситника. "Повірте, буде цікаво", – заінтриґував Холодницький. Характерно, що в той момент журналісти питали прокурора саме про позицію Сполучених Штатів Америки щодо української антикорупційної реформи.

 

"Українське втручання" у цій справі сягає серпня 2016 року, коли Національне антикорупційне бюро України розголосило інформацію про наявність прізвища Пола Манафорта (очільник Трампового штабу) в "комірній книзі" з тіньової бухгалтерії Партії реґіонів.

 

На своєму офіційному сайті НАБУ опублікувало фраґменти 22 записів, зроблених на 19 різних аркушах. Згідно з нотатками, на витрати, пов'язані з Манафортом, виділили загалом понад $12,7 млн, починаючи з 20.11.2007 року. Останній запис у "книзі" щодо Манафорта датується 5 жовтня 2012 року.

 

У червні 2017 року, вже при президентстві Дональда Трампа, Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура виступили зі спільною заявою, в котрій констатували непідслідність імовірних фінансових порушень з боку Манафорта українським правоохоронцям.

 

"Як неодноразово підкреслювали НАБУ і САП, наявність прізвища Пола Манафорта у списках так званої «чорної бухгалтерії» не означає, що він дійсно отримав ці кошти, адже у графі отримувачів містяться підписи інших осіб", – зазначили відомства Холодницького та Ситника.

 

У грудні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником інформації про колишнього голову виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта. Це мало наслідком втручання у виборчі процеси Сполучених Штатів Америки 2016 року та завдало шкоди інтересам держави Україна, заявили у прес-службі суду.

 

Борислав Розенблат – герой одного з перших гучних розслідувань Національного антикорупційного бюро ("бурштинова справа").

 

21.03.2019