Суд констатував, що Лещенко зі Ситником нашкодили державі компроматом на Манафорта.

 

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником інформації про колишнього голову виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта "щодо наявності прізвища та підписів Пола Манафорта в списках «чорної бухгалтерії Партії регіонів» в матеріалах досудового розслідування".

 

Це мало наслідком втручання у виборчі процеси Сполучених Штатів Америки 2016 року та завдало шкоди інтересам держави Україна, заявили у прес-службі суду.

 

 

Також суд визнав протиправними і дії народного депутата Сергія Лещенка "щодо втручання у зовнішню політику України, що були здійснені шляхом поширення даної інформації про Пола Манафорта".

 

Суд арґументував своє рішення тим, що відповідачі – директор НАБУ і народний депутат – не довели обставин поширення "вказаної інформації", отриманої НАБУ від колишнього першого заступника голови СБУ Віктора Трепака "без порушення обмежень, які для них встановлені законом".

 

Адміністративну справу ініційовано за позовом народного депутата Борислава Розенблата (БПП), котрого раніше НАБУ викрило у причетності до бурштинового промислу.

 

У серпні 2016 року Національне антикорупційне бюро України розголосило інформацію про наявність прізвища Пола Манафорта в "комірній книзі" з тіньової бухгалтерії Партії реґіонів.

 

На своєму офіційному сайті НАБУ опублікувало фраґменти 22 записів, зроблених на 19 різних аркушах. Згідно з записами, на витрати, пов'язані з Манафортом, головою виборчого штабу Дональда Трампа та колишнього політтехнолога Партії реґіонів, виділили загалом понад $12,7 млн, починаючи з 20.11.2007 року. Останній запис у "книзі" щодо Манафорта датується 5 жовтня 2012 року.

 

Частину матеріалів із "чорної бухгалтерії ПР" оприлюднив народний депутат Сергій Лещенко. Він, зокрема, повідомив про присутність у "комірній книзі" нотаток про партію "Свобода".

 

У червні 2017 року, вже при президентстві Дональда Трампа, Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура виступили зі спільною заявою, в котрій констатували непідслідність імовірних фінансових порушень з боку Манафорта українським правоохоронцям.

 

"Як неодноразово підкреслювали НАБУ і САП, наявність прізвища Пола Манафорта у списках так званої «чорної бухгалтерії» не означає, що він дійсно отримав ці кошти, адже у графі отримувачів містяться підписи інших осіб", – зазначили відомства Холодницького та Ситника.

 

12.12.2018