76-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:55 31,1% молдован підтримують в українсько-російській війні Україну, 20% – Росію, свідчить соціологічне опитування WatchDog та IPIS. 30,4% вважають, що в конфлікті в Україні ніхто не має рації, не змогли визначитися 16,7%. Майже 41% громадян Молдови вважають вторгнення Росії необґрунтованим та нічим не спровокованим, 38,3% виправдовує Росію: 22,8% вважають, що РФ захищає Донбас, а 15,5% – що "денацифікує" Україну (19,6% не визначилися).

31,1% опитаних підтримують у цьому військовому конфлікті Україну, 20% вважають, що має рацію Росія, 30,4% — що в конфлікті в Україні ніхто не має рації. Не змогли відповісти на це питання 16,7%, ще 1,9% вважають правим у конфлікті «когось іншого»

52,9% опитаних вважають правдивим твердження, що Росії загрожує те, що Україна хоче стати членом НАТО, 23,9% – вважають це твердження хибним.

37,9% назвали правдивим твердження, що російськомовне населення в Україні зазнавало дискримінації та геноциду, 38% із цим не згодні.

Натомість 41,3% респондентів вважає правдивим твердження, що путінський режим — фашистський, 39,7% із цим не згодні.

11,3% учасників опитування вважають, що армії країн ЄС та НАТО мають втрутитися у конфлікт, 40,8% вважають достатньою військову та фінансову допомогу, яку ЄС та США надають Україні, натомість 30,6% вважають, що інші країни не повинні надавати Україні жодної підтримки.

Ще одна тема опитування – українські біженці у Молдові. Більшість громадян вважають, що Молдова має приймати всіх біженців з України — 57,7%, ще 31,4% вважають, що треба приймати лише частину біженців. При цьому 7,4% висловили думку, що Молдова зовсім не має приймати біженців.

Якби найближчої неділі відбувся референдум про об'єднання з Румунією, то 50,6% респондентів проголосували б проти, 35,2% — за.

У референдумі за вступ до НАТО 54,4% проголосували б проти, 26,9% за.

У виборі між Європейським та Євразійським союзами 55% виступили за Євросоюз, 22% – за Євразійський, 9,3% не визначилися з вибором.

При цьому Заяву Молдови про вступ до ЄС вважають правильною  50% опитаних, 36,8% вважають це помилкою.

Ще одна тема опитування – українські біженці у Молдові. Більшість громадян вважають, що Молдова має приймати всіх біженців з України — 57,7%, ще 31,4% вважають, що треба приймати лише частину біженців. При цьому 7,4% висловили думку, що Молдова зовсім не має приймати біженців.

 

23:24 У Києві, незважаючи на воєнний стан, діє 36 іноземних представництв, заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні.

 

23:01 Кабінет Міністрів України затвердив рішення про перехід усіх російських активів на території України державі в особі державного підприємства "Національний інвестиційний фонд". "Усе, чим володіє росія в Україні, ми заберемо й направимо на посилення армії, підтримку людей та відновлення нашої країни", – прокоментував прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

22:49 Генеральна асамблея ООН обрала Чехію до Ради з прав людини. У цьому органі чехи заступлять росіян, яких минулого місяця відсторонили від роботи Ради через вторгнення в Україну. 

 

22:24 Росія відхилила всі українські пропозиції щодо звільнення захисників Маріуполя, заявив Президент Володимир Зеленський у зверненні до парламенту Мальти. "У Маріуполі досі залишаються його захисники. Вони продовжують опір на території заводу «Азовсталь». Ми застосовуємо всі можливі дипломатичні інструменти, щоб організувати порятунок для них. Але Росія поки не дає згоди на будь-який із багатьох запропонованих варіантів", – сказав Зеленський. 

 

21:45 Інфляція на споживчому ринку у квітні 2022 року порівняно з березнем становила 3,1%, а з початку року – 10,9%. На споживчому ринку у квітні ціни на продукти харчування зросли на 4,2%. Найбільше (на 18,2–12,5%) подорожчали рис, фрукти, продукти переробки зернових, повідомляє Держстат.

 

21:17 Оператор газотранспортної системи України повідомив, що транзит газу через станцію "Сохранівка" та прикордонну компресорну станцію "Новопсков", котрі опинилися на окупованій території, не є можливим. Станція опинилася в руках росіян, які втручаються в технологічні процеси, включно з несанкціонованим відбором газу. Через "Сохранівку" проходить транзит майже третини газу (до 32,6 мільйона кубометрів на добу) із РФ до Європи.

 

20:56 Російський президент Владімір Путін прагне встановити сполучення між Кримом і Донбасом, окупувати Херсонську область, взяти контроль над водопостачанням до Криму й отримати сухопутне сполучення до Придністров’я. Про це під час слухань у Комітеті зі збройних сил Сенату США заявила директорка Агенції з національної розвідки Евріл Гейнс, передає "Голос Америки". "За нашими оцінками, Путін готується до тривалого конфлікту в Україні, під час якого він і досі хоче досягти цілей поза Донбасом. Ми вважаємо, що стратегічні цілі Путіна, ймовірно, не змінились", – сказала Гейнс. Чиновниця додала, що Путін стикнувся із розбіжністю між своїми амбіціями та можливостями Росії воювати. Вона припустила, що Кремль готує мобілізацію. Гейнс вважає, що попереду "більш непередбачувана та потенційно ескалаційна траєкторія". Вона допустила, що Путін розглядає варіант використання ядерної зброї. "Ми продовжуємо вважати, що президент Путін вдасться до використання ядерної зброї лише у випадку, якщо він відчує екзистенційну загрозу російській державі або його режиму", – підкреслила Гейнс.

 

20:34 Українські правоохоронці встановили особи трьох російських військовослужбовців, причетних до тортур і вбивства мирних мешканців у Бучі. Згідно з даними слідства, вони жорстоко поводилися з мирним населенням; встановлено, що окупанти вдерлися до приватного будинку та пострілами у голову вбили двох мешканців. Їм склали підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.

 

19:48 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що зволікання з новим санкційним пакетом є грою на боці Путіна. "Це внутрішня справа ЄС – як знайти це рішення. Але, думаю, в інтересах самого ЄС це рішення знайти, тому що неухвалення шостого санкційного пакету буде занадто щедрим подарунком для путіна не лише з точки зору санкцій, які не будуть застосовані, але й з точки зору демонстрації розколу в самому ЄС", – сказав Кулеба на пресовій конференції з Анналеною Бербок, передає "Укрінформ".

 

19:09 Полк "Азов" оприлюднив на своєму каналі фотографії поранених вояків, які перебувають без належних санітарних умов на "Азовсталі". "Увесь цивілізований світ має бачити умови, в яких перебувають поранені, скалічені захисники Маріуполя і діяти! В повній антисанітарії, з відкритими ранами, перев'язаними не стерильними залишками бинтів, без необхідних медикаментів і навіть харчування... Військовослужбовці, яких ви бачите на фото і ще сотні на заводі "Азовсталь", з тяжкими пораненнями ціною власного здоров'я захищали Україну та увесь цивілізований світ. Невже тепер Україна і світова спільнота не здатні захистити та подбати про них?" – ідеться у дописі. "Азовці" закликали ООН та Червоний Хрест забезпечити гуманність для людей, які вже не є комбатантами. 

 

 

 

 

18:47 Міський голова Борислава Ігор Яворський не рекомендує працівникам сфери обслуговування та соціальним працівникам надавати послуги російською мовою внутрішньопереміщеним особам. "Між собою ці люди спілкуються російською, але у бориславських міських громадських установах все ж просимо говорити рідною українською мовою", – сказав Яворський у коментарі Тvoemisto.tv. Він сказав, що йому терпець урвався через жінку, котра образливо висловлювалася про державну мову. Голова міста каже, що в Бориславі діють курси української мови.

 

18:34 Генштаб інформує у вечірньому зведенні: українські сили звільнили чотири поселення на Харківщині і обійшли Печенізьке водосховище з правого берега Сіверського Дінця.  

 

Продовжується ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Ворог нарощує темпи проведення стратегічної наступальної операції у Східній операційній зоні. Здійснює вогневий вплив вздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ. Найбільша активність окупантів спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Зберігається висока ймовірність завдання ракетних ударів по об’єктам цивільної та військової інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив.

Відмічалося переміщення військової техніки збройних сил республіки білорусь у рамках перевірки бойової готовності та завершення ротації окремих підрозділів, які залучаються до посилення охорони українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Здійснив обстріли з мінометів в прикордонних районах ділянок місцевості поблизу населених пунктів Карповичі та Сеньківка Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Продовжує вживати заходи з перегрупування наявних підрозділів. Здійснює інженерно-фортифікаційне обладнання передових позицій, посилює систему протиповітряної оборони, нарощує систему медичного забезпечення.

З метою недопущення просування підрозділів Сил оборони України та для посилення своїх військ додатково перемістив на територію нашої держави до п’ятисот мобілізованих осіб з тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей.

На Ізюмському напрямку ворог продовжував створювати сприятливі умови для переходу у наступ, для чого поповнював запаси боєприпасів та матеріально-технічних засобів, проводив інженерне обладнання передових позицій та посилив повітряну розвідку.

На Сєвєродонецькому напрямку тривають безуспішні спроби встановлення контролю над Рубіжним.

Ворог здійснює штурмові дії в районах населених пунктів Нижнє, Тошківка, Оріхове Луганскої області, успіху не має.

Противник намагається закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка, здійснює штурмові дії в районі населеного пункту Шандриголове Донецької області, успіху не має.

На Донецькому напрямку окупанти здійснювали спробу штурмових дій у напрямках міста Марʼїнка, населених пунктів Камʼянка Ясинуватського району та Новомихайлівка Покровського району Донецької області. Успіху не мали.

В місті Маріуполь противник продовжує зосереджувати основні зусилля на блокуванні та знищенні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії.

На Запорізькому та Південнобузькому напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала.

На території Придністровського регіону Республіки Молдова продовжує діяти посилений рівень терористичної загрози. Мобілізаційні заходи на території регіону не проводяться, місцеві збройні формування та оперативна група російських військ продовжують перебувати в підвищеному ступені бойової готовності.

Противник продовжує нести втрати на території України. Так, за наявною інформацією, підрозділи 138-ї окремої механізованої бригади 6-ї загальновійськової армії західного військового округу через значні втрати на території Харківської області виведені на відновлення з території України в район міста Бєлгород російської федерації. Значна частина особового складу військової служби за контрактом, що залишилась написала рапорти на звільнення.

В результаті злагоджених дій особового складу підрозділів Сил оборони України на Харківщині звільнено населені пункти Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак.

 

17:48 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що ФРН підтримує надання повноправного членства Україні в Європейському Союзі. "Мені дуже переконливо зрозуміла заявка на членство України в Європейському Союзі, на повне членство, і не буде якогось обмеження", – заявила Бербок на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Вона зазначила, що не підтримує надання фальшивих запевнень у цьому питанні. "Ми наполягаємо на повному членстві України в Європейському Союзі. Ми хочемо провести поглиблену реформу у Європейському Союзі, і це також буде наукою після цієї агресивної війни", – цитує УНІАН. Бербок повідомила, що німці працюють над тим, аби Україна отримувала найсучасніше озброєння.

 

17:23 Росіяни знову випустили ракету по мосту через Дністровський лиман неподалік від Затоки. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь". То вже четверта ракетна атака на міст.

 

17:11 Колишній московський кореспондент радіо NBC Маркос Куналакіс, який добре знає Росію, пропонує на шпальтах WSJ елімінувати в Росії всі 100-доларові купюри, вивівши їх з обігу; російські банки в нинішніх умовах не мають змоги обміняти їх на інші банкноти і таким чином основна маса збережень росіян буде знищена.

 

16:45 Купка російських губернаторів вирішила скласти свої повноваження – у Саратовській, Томській, Кіровській, Рязанській областях. Також резиґнує голова Республіки Марій Ел. Оголошені причини – вік, втома etc. Видання Meduza пише, що всі відставки були давно прогнозовані.

 

16:19 Воїни 54-ї окремої механізованої бригади розбили на Донеччині колонку російської техніки артилерійським вогнем. Відео нальоту оприлюднив фонд "Повернись живим". "Ворог думав, що його колона пройде маршем і без опору захопить одне з міст на Донеччині, але «щось пішло не так». Окупантів «тепло» зустріли ЗСУ", – прокомендували у фонді. Згідно з підрахунками українських сил, росіяни втратили сім одиниць техніки із 12.

 

 

15:48 Українська спільнота InformNapalm оприлюднила перехоплення переговорів екіпажу російського катера типу "Раптор" із оператором про вихід із зони обстрілів у районів Зміїного в день підбиття двох російських суден. Представник екіпажу скаржиться на обстріли з "Байрактарів" і відсутність підтримки з повітря. Він матюкається через те, що над ним постійно висить "люстра" – тобто безпілотник.

 

15:10 Сполучені Штати Америки випускають дві срібні інвестиційні монети номіналами 1 долар США 2022 року, присвячені опору українців і їхній свободолюбності. Як інформує пресова служба Нацбанку України, на реверсі монет зображено жінку, яка втілює образ Свободи. Дизайн створено за мотивами ескізу художника і медальєра Адольфа Олександра Вайнмана “Крокуюча Свобода”. Першопочатково цей дизайн використовували для розмінної монети номіналом 50 центів, котра карбувалася у 1916-1947 роках. В "українській" версії буде багато наших символів – синьо-жовтий прапор, квітковий вінок, соняшники. На аверсі – американський орел у польоті. На одній із версії монети він буде у синьому і жовтому кольорах.

 

 

14:37 Державне бюро розслідувань передало до суду проти колишнього народного депутата Іллі Киви. Медведчукового кумпля обвинувачують у державній зраді, пропаганді війни, посяганні на територіальну цілісність, закликах до захоплення державної влади та поширенні тоталітарної символіки. Киву оголосили у міжнародний розшук. Суд може присудити йому 15 років в'язниці.

 

14:24 "Громадське радіо" оприлюднило фотографію з кімнати у підвалі залізничної станції у Тростянці в Сумській області. У цьому приміщенні тримали людей.

 

 

 

14:10 Петиція до Організації Обʼєднаних Націй та лідерів усього світу про порятунок заблокованих на "Азовсталі" українців через процедуру еxtraction набрала понад мільйон підписів. Це звернення чотири доби тому створила дружина командира полку "Азов" Катерина Прокопенко. Наразі під петицією 1,1 млн підписів.

 

13:58 Сейм Литви проголосував за визнання Росії терористичною державою. "Кремлівський режим прагне знищити українську націю, тому такі дії мають бути визнані геноцидом, а Росія – державою, яка підтримує та здійснює тероризм", – ідеться у резолюції. Депутати проголосували одностайно – 128 голосів.

 

13:25 Президент США Джо Байден заявив, що Владімір Путін потрапив у безвихідь із війною проти України. "Путін – дуже обачна людина, і проблема, яка тепер мене хвилює, полягає в тому, що у російського лідера зараз немає виходу. І я намагаюся зрозуміти, що ми з цим робитимемо", – заявив Байден. Як зазначив американський президент, Путін хибно припускав, що вторгнення в Україну призведе до розколу НАТО та Європейської Унії. "Натомість США та багато європейських держав згуртувалися й прийшли на допомогу Україні", – констатував американський лідер.

 

13:09 Український бізнесмен, проросійський політик Давид Жванія загинув під артилерійським вогнем біля села Новопокровка на Запорожжі у "сірій зоні". Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. З його слів, Жванія мав російське громадянство і був неофіційним представником "Росатому". Інформацію про смерть Жванії підтвердив його колишній опонент (при Ющенку) і кумпель (при Януковичу) Олег Царьов.

 

 

12:55 До України приїхала міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Вона розпочала свій візит із відвідин Бучі.

 

 

12:42 Росіяни обстріляли з літаків прикордонні території Чернігівщини. Як повідомляє ДСНС, авіація РФ здійснила кілька пусків на глибину до пів кілометра від лінії кордону по території Новгород-Сіверського та Корюківського районів Чернігівської області. Ракети розірвалися у лісистій місцевості та у полі і спричинили займання сухостою. Полум'я загасили.

 

11:33 Щоденний рапорт від Міноборони Великої Британії:

Недооцінка Росією опору України та планування за «найкращим сценарієм» призвели до очевидних оперативних помилок, не дозволивши Путіну оголосити про значний військовий успіх в Україні на параді 9 травня.

Цілком імовірно, що план вторгнення РФ був заснований на помилковому припущенні, що російська армія зустріне лише обмежений опір і зможе швидко оточити й обминути населені пункти.

Це припущення змусило російські сили спробувати провести початкову фазу операції способом, призначеним для досягнення швидкої перемоги з мінімальним коштом. Цей прорахунок призвів до непомірних втрат і подальшого послаблення оперативного фокусу Росії.

 

11:09 У селищі Білогорівка завершують "зачистку" від росіян, які переправилися через Сіверський Донець; самі понтони знищено. Про це повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. З його слів, на контрольованому ЗСУ березі опинилося близько 80 росіян. Бої також точаться у селах Гірської громади. Воєводівка перебуває повністю під українським контролем, у Рубіжному росіяни не просунулися. "Мета росіян – відрізати Луганщину від інших областей, закрити дорогу, якою проходить евакуація та завозяться гумвантажі", – прокоментував Гайдай.

 

10:16 В окупованому Ізюмі під завалами будинку, котрий окупанти знищили ще в березні, знайшли тіла 44 загиблих цивільних. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. "Це черговий жахливий воєнний злочин російських окупантів проти мирного населення. Ми фіксуємо кожен, і за кожен вони заплатять", – прокоментував Синєгубов.

 

10:04 Унаслідок вечірніх обстрілів Одеси загинула одна людина, п'ятеро зазнали поранень. Як повідомляє Оперативне командування "Південь", по місту випустили сім ракет; "у хід явно пустили раритетні, радянського зразка, яких за віком вже наведення підводить". Згідно з інформацією ДСНС, одна з ракет поцілила у торговельно-розважальний центр у селі Фонтанка. Унаслідок іншого ракетного удару увечері загорілося три складські приміщення готової продукції у Суворовському районі.

 

 

09:37 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 26 тис. осіб,

танків – 1170 од.,

бойових броньованих машин – 2808 од.,

артилерійських систем – 519 од.,

РСЗВ – 185 од.,

засобів ППО – 87 од.,

літаків – 199 од.,

гелікоптерів – 158 од.,

автомобільної техніки – 1980 од.,

кораблів /катерів – 12 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 380 од.,

спеціальної техніки – 41 од.,

крилатих ракет – 94 од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Авдіївському напрямку

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 350 ворогів, танків ‒ 25 од., бойових броньованих машин – 44 од., артилерійських систем – 6 од., автомобільної техніки – 10 од., БПЛА – 3 од.

 

За час війни знищено задіяної при вторгненні техніки:

97% танків (з них 7,8% за минулий тиждень),

97% бойових броньованих машин (з них 6,8% за минулий тиждень),

32% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

60% літаків (з них 1,5% за минулий тиждень),

66% гелікоптерів (з них 1,3% за минулий тиждень).

 

 

09:18 Нині Палата представників США розгляне виділення Україні допомоги у розмірі 40 млрд доларів, що на 6,8 млрд більше президентського проєкту пакету військової, економічної та гуманітарної допомоги Україні – по 3,4 млрд додатково на військову та гуманітарну допомогу.

 

З прийняттям пакету виникла затримка, бо деякі конгресмени хотіли пов'язати його з асигнуваннями на подолання наслідків пандемії. Тепер погоджено розділити ці питання, і голосування у Палаті представників з допомоги Україні може відбутися невідкладно. Сенат також готовий затвердити пакет дуже швидко.

 

09:07 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що на переговорах з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном сторонам вдалося досягнути певного прогресу щодо нафтового ембарго проти Росії, "але ще потрібна подальша робота".

 

08:55 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Financial Times заявив, що "картина перемоги" у війні змістилася до звільнення українських територій від російської окупації: "У перші місяці війни перемога для нас виглядала як відведення російських військ на позиції, які вони займали до 24 лютого, й оплата завданих збитків. Тепер, якщо ми будемо досить сильні на військовому фронті і виграємо битву за Донбас, що матиме вирішальне значення для наступної динаміки війни, звичайно, перемогою для нас у цій війні буде визволення інших наших територій.

 

Якщо Київ отримає ще більшу військову підтримку, ми зможемо відкинути їх назад із Херсонської області, розгромити Чорноморський флот та розблокувати коридор".

 

Однак ймовірно, що доведеться вести переговори про врегулювання, і Київ хотів би підійти до цього моменту "з найсильнішими картами".

 

08:45 Зведення від Генштабу ЗСУ на нинішній ранок: 

Противник проводить наступальні дії на сході нашої держави з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

Основні зусилля авіаційного угруповання противник зосереджує на підтримці дій підрозділів у східній операційній зоні: на Слобожанському, Донецькому напрямках та в районі заводу “Азовсталь”.

Триває застосування артилерії практично уздовж усієї лінії зіткнення.

Зберігається висока ймовірність завдання ракетних ударів по об’єктам цивільної та військової інфраструктури на всій території України.

Не виключається ймовірність проведення диверсій на обʼєктах хімічної промисловості України з подальшим звинуваченням у цьому підрозділів Збройних Сил України.

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусії виконують завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському напрямку противник продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Здійснив обстріли із застосуванням реактивних систем залпового вогню району прикордонних населених пунктів Велика Писарівка, Білопілля, Краснопілля та Юнаківка Сумської області.

Очікується продовження проведення демонстраційних дій противником вздовж ділянки державного кордону України з метою сковування дій підрозділів Збройних Сил України та недопущення їх перегрупування на інші напрямки.

На Слобожанському напрямку ворог підтримує у повній готовності до застосування визначені сили та засоби протиповітряної оборони на території Бєлгородської області. Продовжує зосереджувати зусилля на обороні зайнятих рубежів з метою недопущення просування підрозділів наших військ у напрямку державного кордону України. Проводить повітряну розвідку.

На Ізюмському напрямку противник здійснював поповнення боєприпасів, пального та матеріально-технічних засобів.

Противник продовжує підготовку до наступальних дій в напрямках населених пунктів Лиман та Сєвєродонецьк.

Тривають бої за населені пункти Воєводівка, Тошківка та Нижнє Сєвєродонецького району Луганської області, а також Камʼянка Ясинуватського району Донецької області.

В Маріуполі ворог артилерією та ударами авіації продовжує знищувати інфраструктуру заводу “Азовсталь”. Тривають бойові дії.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Здійснював обстріли підрозділів наших військ. Веде підготовку до відновлення штурмових дій з метою покращення тактичного положення.

Корабельні угруповання ворога продовжують виконувати завдання з ізоляції районів бойових дій, ведення розвідки, нанесення ракетних ударів по важливим об’єктам цивільної та військової інфраструктури нашої держави, підтримки підрозділів на приморському напрямку та блокування цивільного судноплавства.

За попередню добу на території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України успішно відбито пʼятнадцять атак ворога, знищено один зенітний ракетний комплекс, 9 танків, 3 артилерійські системи, 25 одиниць бойової броньованої техніки, 3 одиниці спеціальної інженерної техніки та 3 автомобіля ворога.

 

07:00 Звільнення території Харківщини:

 


(клікнути для збільшення)

бронзова лінія – фронт станом на початок 10 травня

червона лінія – фронт станом на початок 7 травня

лілова лінія – фронт станом на початок 6 травня

10.05.2022