Коли Гай Фокс заплакав

Якби англійський бомбардир-невдаха ознайомився з реаліями української політики, то скрутив би собі карк ще до того, як його повели на шибеницю.

 

«Бомба» тижня

 

 

 

В Україні вже давно звикли, що з парламентської трибуни можна почути найнесподіванішу інформацію. Але коли звучить фраза про те, як планувалося провести терористичний акт у сесійній залі Верховної Ради України, "знищивши бойовими гранатами дві ложі — урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе", і каже то не кровожерливий фантазер, а цілий генеральний прокурор, то варто задуматися.

 

В організації масакри під куполом Юрій Луценко звинуватив Героя України Надію Савченко і переконливо повідомив решті народних депутатів, що доказів в ГПУ достатньо.

 

Тепер льотчицю-нардепа мають позбавити недоторканності, а генпрокурор мусить довести, що його виступ — не просто вправляння в ораторському мистецтві.

 

Реакція самої Савченко була очікувано агресивною.

 

«Я народилася без зірки золотої й звання Героя. Я не змінилася, коли мені дали цю зірку, я не поміняюся, коли вона у мене буде чи не буде. Зараз йде дуже хороша акція — Героя України або будь-які інші нагороди від президента всі здають. Я думаю, настане той час, коли я кину в обличчя президенту цю зірку», — заявила Надія Вікторівна. Напевно, в той момент Петрові Олексійовичу мусіло б стати лячно.

 

Призначення тижня

 

 

Про те, що кадри вирішують все, згадали в недорозстріляній Верховній Раді й нарешті дали посади представникам владної коаліції.

 

Рахункову палату очолив Валерій Пацкан, який представляє Блок Петра Порошенка і дружить з Віталієм Кличком.

 

Людмила Денісова з «Народного фронту» стала омбудсменом, хоча раніше в боротьбі за права людини поміченою не була.

 

Національний банк, який ще минулого року осиротила Валерія Гонтарєва, очолив «людина президента» Яків Смолій.

 

Перші двоє новопризначених поки що нічим особливим не відзначилися, а Смолію пощастило презентувати «монетизацію» гривні. Тепер князі і гетьмани будуть не тільки на папері, а й в металі. Кожен популяризується, як уміє.

 

Партійне тижня

 

 

«Рух нових сил» іменували завдяки чиємусь легкому язику «новою політичною силою». Поки лідер цієї організації Міхеіл Саакашвілі десь за кордоном, його соратники поводяться традиційно для вітчизняного паноптикуму, що з незрозумілих причин називається політикумом.

 

На майдані Незалежності з’явилося щось, що потім назвали «інсталяцією до сотої річниці кримського прориву» — там мали б згадувати про полковника Болбочана і все, з тим пов’язане. Естетика і логіка в час спорудження металевих конструкцій пішли на перекур, а потім з’явилися представники РНС — і вищезгадані леді вирішили в процес не втручатися.

 

Соратники апатрида недолугі залізяки поваляли і розклали по Майдану і Хрещатику. Потім нова політична сила поїхала пікетувати помешкання Порошенка, аби зробити йому імпічмент.

 

Той, хто побачив у діях «Руху нових сил» щось оригінальне і новаторське, може звернутися до організаторів проекту «Україна має талант».

 

Гостя тижня

 

 

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні виявилася також людиною передбачуваною. До Києва вона їздить як по свячену воду і спілкується з керівництвом держави на однакову тематику. Тепер знову висловилася за «повну підтримку повному виконанню Мінських домовленостей, підтвердження політики невизнання анексії Криму, а також повну підтримку порядку денному реформ» і нагадала про те, що Антикорупційний суд все-таки пасувало б створити, бо кредитори трошки забудуть про існування України, а через таку забудькуватість буде зле не кредиторам, а Києву.

 

Говорила про це Могеріні перед початком засідання Ради Євросоюзу із закордонних справ в Брюсселі, й у мешканців Печерських пагорбів з’явилося трохи більше оптимізму. Можна було б попросити, щоби щось подібне сказала особа з Міжнародного валютного фонду, і створити нарешті той жаданий Європою Антикорупційний суд, але до того поки що руки не дійшли.

 

19.03.2018