"Пуля"-Савченко. Історія замаху

Два тижні тому низка українських сайтів вийшли з заголовками про те, що Надія Савченко попалася у Верховній Раді «на дивній поведінці». На засіданні ВР 27 лютого вона зморено сиділа на депутатському кріслі, втупившись на купол сесійної зали, – таку знимку зробив парламентський папараці Богдан Бортаков. Версії були здебільшого вульгарними – зараз кожен другий є мастаком на те, щоб відсипати гостренький жарт або зварґанити дотепну «жабу» у Photoshop’і. Поза тим, минуло небагато часу – й історія зі Савченко та скляним склепінням набула нових барв.

 

 

8 березня на Донбасі затримали ватажка проросійської організації «Офіцерський корпус» Володимира Рубана, котрий віз із окупованих територій великий арсенал зброї, а 15 березня Надію Савченко назвали сподвижницею Рубана в намірах здійснити масштабний теракт у центрі Києва, основною частиною котрого мусів стати збройний напад на Верховну Раду. Cкляний купол мав упасти вниз.

 

«…І добивати тих, хто виживе»

 

У четвер Генеральний прокурор України Юрій Луценко надіслав до Верховної Ради подання про зняття недоторканності з народної депутатки, власниці нагороди «Герой України», однієї з перших «в’язнів Кремля» Надії Савченко. Цікаво, що рік тому Савченко добровільно писала заяву про відмову від недоторканності, втім то була «бульбашкова» акція з боку імпульсивного нардепа, котра не мала правомочних наслідків. Генпрокуратура ж у офіційному поданні просить максимально зняти рестрикції щодо Савченко – надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання, арешт.

 

«У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко, народний депутат України, особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний  акт тут, у цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі – урядову і посадову, мінометами обваливши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе. У нас є незаперечні на це докази», – заявив на засіданні ВР Генеральний прокурор Юрій Луценко.

 

Надії Савченко інкримінують підготовку злочинів за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України – насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу; посягання на життя державного чи громадського діяча; терористичний акт; створення терористичної групи; незаконне поводження зі зброєю. Партнером Савченко виступає Володимир Рубан, із котрим вона раніше неодноразово їздила на окуповану територію Донбасу.

 

Голова Служби безпеки України Василь Грицак на недавній прес-конференції заявив, що «йшлось би про тисячі загиблих». «Організатори цих терактів хотіли отримати хаос і багато крові. Війська мали повернутись з АТО до Києва, і подальші події би подавали як громадянську війну», – сказав голова СБУ.

 

Згідно з текстом підозри, оголошеної Володимиру Рубану, жертвами нападу також мали стати перші особи держави – теракт був запланований «з метою вбивства Президента України, керівників силових структур України та інших державних діячів і працівників правоохоронних органів; убивства великої кількості людей у м. Києві; знищення і пошкодження будівель та інфраструктури в "урядовому кварталі"; створення "стану хаосу", дестабілізації внутрішньої обстановки в державі, створення міжнародного іміджу України як держави, де фактично відсутня державна влада; створення умов, за яких сили, залучені до проведення Антитерористичної операції, будуть переміщені зі східних регіонів України до м. Києва, що дасть змогу Російській Федерації розпочати повномасштабний наступ і ввести на територію України під виглядом озброєних "миротворчих сил" підрозділи збройних сил Російської Федерації і незаконні збройні формування терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", продовжити воєнну окупацію України», – йдеться у підозрі, складеній слідчим управлінням Служби безпеки.

 

Як вважає слідство, напад мав відбутися під час перебування у сесійній залі Петра Порошенка. Будівлю Адміністрації Президента та Кабінету Міністрів також мали обстріляти із мінометів та гранатометів. «Одночасно з цим, з використанням гранат здійснити вибухи всередині будівлі Верховної Ради України, а з використанням вогнепальної зброї і вибухових пристроїв вбити державних діячів та народних депутатів України, які будуть присутні на засіданні», – зазначено в тексті підозри.

 

Савченко приходила підтримати Рубана до суду

 

Розроблявся також інший план – «у нічний час доби здійснити збройне захоплення та утримання будівлі Верховної Ради». «Одночасно з цим, з використанням мінометів, гранатометів, стрілецької зброї і вибухових пристроїв здійснити збройні напади на помешкання державних діячів та політичних лідерів, зокрема: Петра Порошенка, Арсена Авакова, Арсенія Яценюка, Олександра Турчинова та інших з метою їхнього вбивства», – описано в підозрі.

 

«Хто не мріяв підірвати Верховну Раду?»

 

Вночі на четвер Савченко повернулася до Києва зі Страсбурга, куди їздила з неофіційним візитом. Через цю поїздку вона проіґнорувала перший виклик на допит до СБУ. В четвер вона прийшла таки на допит і дала імпровізований брифінг на ґанку офісу спецслужби.

 

Надія заперечила звинувачення в інкримінованих їй злочинах. Водночас вона висловила свою прихильність до повалення теперішньої влади. І заявила, що говорити про розстріл парламенту – це досить поширена справа серед українців.

 

«Хто не думав підірвати Банкову або Верховну Раду? Ми що, живемо в 37-му році, в сталінські часи, коли це (очевидно, Савченко має на увазі розмови про те, що політики заслуговують на розправу, – Z) є злочином? Про це не можна говорити на вулиці?» – заявила Савченко, йдучи на допит до СБУ.

 

«У нас про це не говорить тільки ледачий. У нас про це говорять усі. В соцмережі гуляє напис, що 98% українців допомогли б Рубану розвантажувати меблі [зі зброєю]», – зазначила вона.

 

Після допиту в СБУ Надія Савченко не відступилася від власної лінії, виправдовуючи своє право розводитися про потребу перевороту.

 

«Багато військових погоджується, що військовий переворот – це абсолютно очікувана і правильна подія. Я розумію, що таких немає при владі і в командуванні. Ті, хто в командуванні, завжди грають під владу, влада завжди грає під Росію, і вони просто вбивають свій народ і посилають на смерть. Але є багато військових, які розуміють, що відбувається», – сказала «Пуля» (позивний Надії Савченко у війську).

 

Аргумент – граната

 

…Тоді минуло півтора тижня, як Надія Савченко повернулася з російського полону. Її були готові носити на руках і прислухалися до всього, що скаже. А Савченко вже тоді дивувала. На засіданні ВР під час обговорення конституційних змін вона взяла слово з трибуни й сказала, що уявляє собі в долонях гранату. В пальцях вона стискала еспандер для тренування м’язів кисті та передпліччя і вимальовувала метафору проти конституційних змін.

 

«Хто знає, що таке граната, – собі уявить. Решта – показую, що таке. Еспандер. У нас Україна – це зараз граната. У неї є кільце – Конституція. Є чека – це Донбас. І основне тіло гранати – це наша Україна. Ми беремо стискаємо чеку з тілом гранати і смикаємо Конституцію – кільце викидаємо. А тепер попробуйте: от кулак – це наша влада, а от у нас в руках Україна, яка вибухає, розривається. Пружина чеки хоче віддетонувати від гранати. І от візьміть еспандер, потримайте в руці – скільки ви втримаєте?» – говорила Надія Савченко.

 

Стоп-кадр із засідання ВР 2 червня 2016 року

 

Вона була певна, що «ми не втримаємо України, ми гранати не втримаємо». «Коли кидають гранату… Як людину вбивають в полоні, де-небудь – прив'язують гранату, смикають кільце, і далеко ти її не викинеш від себе, щоб себе не вбити. І ти її тримаєш, рано чи пізно ти стомишся, ти все одно відпустиш», – аргументувала вона.

 

«Ми – трупи, ми тут – трупи, народ нам цього не пробачить», – підсумувала Савченко. Багато хто був шокований таким перформансом. Втім, Надії тоді все прощали.

 

Граната – предмет фетишу для Надії Савченко. В своїй риториці вона багаторазово згадувала саме гранату.

 

Колеги з парламенту скаржилися, що чули подібне від «Пулі» неодноразово. «Коли Надя сидить позаду тебе, інколи стає трохи моторошно. Особливо коли вона розповідає про 200-метрову зону ураження», – написала учора в Facebook народна депутатка від «Самопомочі» Вікторія Войціцька.

 

Надія Савченко в четвер дійсно застрашила колег. Після допиту в Службі безпеки України вона повернулася до сесійної зали – але її майже відразу ж спровадили геть, бо мали інформацію, що в сумочці пістолет.

 

Савченко згодом підтвердила інформацію, що вона носила в сесійній залі вогнепальну зброю. «Можу сказати, що я сьогодні вперше побачила страх в їхніх очах», – сказала вона.

 

Кози між «кедрами»

 

Багато дотеперішніх заяв або вчинків Савченко сприймаються зовсім інакше на тлі розкриття нових обставин у цій справі.

 

У грудні 2017 року українське видання «Главком» писало про те, що під час своєї нової поїздки на Донбас Надія Савченко зустрічалася з заступником лідера руху «ДНР» Олександра Захарченка – Олександром Тимофеєвим (позовний – «Ташкент»). Як тепер заявляє голова СБУ Василь Грицак, той самий «Ташкент» брав участь у плануванні терористичного акту в центрі Києва.

 

Нардепи з «Народного фронту» вивели Надію Савченко надвір курити папіроси після того, як запідозрили, що в неї зброя

 

В одному з інтерв’ю Надія Савченко розповідала, що вона не мала особливих проблем із тим, щоб перетнути лінію розмежування. «Я переходила тими козячими стежками, якими ходить і гуляє контрабанда, яку «дахує» СБУ», – поділилася вона.

 

Це важливий нюанс із зізнань Савченко. Бо нині виявляється, що ключовою особою, котра підвела Рубана під арешт, був офіцер, який ті «козячі» дороги знав на зубок. І не зле з того визискав. Ця особа варта окремої уваги.

 

Володимир Рубан заявив на суді, що вся операція трансферу зброї через лінію розмежування була спланована офіцером спецполку з позивним «Кедр». «Автомобіль, на якому я рухався, належить старшому офіцеру «Кедру». Він його придбав в Донецькій області. Я його тримав лише для перетину кордону», – виправдовувався Рубан на суді.

 

Раніше цей автомобіль уже здійснив щонайменше одну «ходку» на Донбас – у листопаді минулого року лідер «Офіцерського корпусу» вже перевозив на ньому зброю. Цей епізод зафіксовано на камерах, котрі були встановлені спецслужбами в автомобілі «Кедра», – Василь Грицак демонстрував цей ролик журналістам на прес-конференції. Таким чином, рух зброї був контрольованим. Водночас, правоохоронці спростовують версію, нібито спецслужби зумисне «підставляли» Рубана абощо.

 

Журналістка Ольга Решетилова поставила під сумнів достовірність версії, препарованої «силовиками». Розслідуючи кілька епізодів із випадками контрабанди на лінії розмежування, розслідуючи вбивство легендарного в зоні АТО солдата «Ендрю», Решетилова перетиналася з «Кедром» – майором Павлом Баловим. З її слів, «Кедр» дійсно добре знається на нелеґальному бізнесі в зоні АТО, і його залучають до вельми специфічних завдань на фронті. Балов має зв’язки і з керівництвом Служби безпеки України, і з очільником Військової прокуратури.

 

«З огляду на близькість «Кедра» до Матіоса і Військової прокуратури сил АТО, з огляду на любов цієї структури до феєричних піар-операцій, з огляду на те, що «тільки у Кедра залізні яйця» і «він єдиний виконує специфічні операції на тій стороні», його поява, звісно, в цій грубій роботі з Рубаном не випадкова», – зі сарказмом зауважила Решетилова.

 

«Кедр» їй погрожував.

 

Все, що робиться, – все на замах

 

Чим слабує версія з підготовкою нападу на Верховну Раду? Тим, що українські правоохоронні органи настільки часто просторікують про атаку на парламент і замахи на державних лідерів, що вже стали схожими на того пастушка з байки про вовків.

 

Для прикладу, буквально три тижні тому Генеральний прокурор України Юрій Луценко, коментуючи кримінальне провадження проти Міхеїла Саакашвілі, повторив дуже подібні звинувачення щодо перевороту: «В одної з них (мається на увазі особа, причетна до команди Саакашвілі, – Z) ми вилучили 20 кілограмів пластиду. Для відома: 20 кг пластиду знесе одну стіну ВР повністю. І це факт. Ми затримали групи з купою зброї, які збирались захоплювати парламент. І це факт. Був молодик, який збирався з балкона кидати бойову гранату в зал ВР. І це факт», – розповідав Луценко в інтерв’ю «Лівому берегу».

 

Володимир Рубан (у кепці) з вилученим арсеналом

 

Скажімо, Служба безпеки України в своїх кримінальних провадженнях дуже часто «передає куті меду» зі звинуваченнями у порушенні статті 109 Кримінального кодексу (повалення влади, переворот). Ця стаття виявляється універсальною і для тих, хто належить до проросійських середовищ, і для тих, хто є націоналістом, та й просто. Читач Z, може, згадає, як ми минулого року писали про молодого «вітренківця» зі Львова, в котрого вирішили забрати «Капітал» Карла Маркса і знищити. Кримінальна справа цього парубка теж починалася з важкої 109-ої статті, з яскравого прес-релізу. Натомість укінці, коли слідство провалилося, то «лівака» просто вмовили погодитися зі звинуваченням у незаконній пропаганді ним комунізму.

 

Правоохоронні органи наразі дозовано діляться доказами зі справи, хоча й запевняють, що в них доказова база є дуже вагомою. На прес-конференції голова СБУ Василь Грицак демонстрував відео з Володимиром Рубаном і вмикав записи його розмов, втім, ці ролики стосувалися лишень епізоду з транспортуванням зброї. Аргументи щодо нападу на парламент поки що не оприлюднені – вони є лише «усними».

 

Доказувати є що, тому що надбудова у фабулі офіційного звинувачення є дуже масивною. І подвійний напад на Порошенка (раз у сесійній залі, а вдруге – ще й у резиденції в Козині), і подвійна атака на Верховну Раду (одного разу на засіданні, а вдруге ще й уночі). І утинання масштабів АТО на Донбасі, і миротворці, і наступ Путіна...

 

Згідно з непідтвердженою інформацією, в найближчі дні правоохоронці «злиють» для громадськості записи розмов, зокрема за участю Надії Савченко, на котрих ітиметься про потребу влаштувати атентат супроти політиків.

 

Сама Надія, напевне, добре усвідомлює резонансність майбутніх викриттів, бо факту таких розмов вона не заперечує. Тактика захисту Савченко – казати, що підірвати Верховну Раду та Адміністрацію Президента мріє багато українців, а це, згідно з її логікою, ще не означає якихось конкретних дій у напрямку власне тероризму. Подивимося. В країні, де фразу «вивезіть його, викиньте, оддайте чеченцям» не змогли прив’язати до вбивства журналіста, напевне, не так просто довести, що базікання імпульсивної особи можуть означати дійсний намір. Хоча хто її, любительку відчути в долоні холод гранати, «Пулю», знає…

 

Взагалі, основний урок з цієї історії – це пересторога від виліплювання кумирів і від спрощень. Майже як в тій байці, яку любить розповідати Надія Савченко:

 

«Летів горобець взимку, змерз, впав. Впав в коров’ячу лєпьошку теплу. Трохи відігрівся і почав чірікати. Прийшла лисиця, витягла його з гімна і з’їла. Так от: не всякий той ворог, що на тебе насрав. Не всякий той друг, що тебе з лайна витягнув».

 

16.03.2018