574-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:44 Президент України Володимир Зеленський заявив на засіданні Радбезу ООН, що Росія загнала організацію у глухий кут. "Резолюції Генеральної асамблеї підтверджують факт, що єдине джерело цієї війни – Росія. Втім, це нічого не змінило для Росії в ООН. Але саме такі ситуації змінили все для ООН. Маємо визнати – організація в глухому куті щодо агресій", – сказав Зеленський. "У цьому кріслі в Раді Безпеки, яке Росія займає незаконно через залаштункові маніпуляції після розпаду Радянського Союзу, сидять брехунці, чия робота – виправдовувати агресію та геноцид, що їх здійснює Росія. І всі дії ООН – чи то Ради безпеки, чи то Генеральної Асамблеї, – які могли б зупинити цю агресію, розбиваються об привілей, який дає це крісло агресору. Вето в руках агресора – ось те, що загнало ООН у глухий кут", – заявив Президент.

 

 

20:56 Ільхам Алієв у зверненні до народу заявив, що внаслідок антитерористичних заходів на Карабасі Азербайджан відновив свій суверенітет. "Вірю, що події, що відбулися сьогодні і вчора, матимуть позитивний вплив на мирний процес між Азербайджаном і Вірменією. Ми перетворюємо Карабах і Східний Зангезур на рай", - сказав Алієв.

 

 

19:05 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Впродовж доби відбулось понад 15 бойових зіткнень. Також російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. В результаті бойової роботи протиповітряною обороню було знищено 17 “шахедів” по маршруту слідування у межах Сумської, Полтавської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей. На жаль, внаслідок влучань на Полтавщині постраждав нафтопереробний завод, над ліквідацією наслідків працюють відповідні служби.

Загалом цієї доби ворог завдав 72 авіаційні удари, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Карповичі, Архипівка, Леонівка, Вильчики Чернігівської області; Стара Гута, Середина-Буда, Біловоди, Таратутине, Грабовське Сумської області та Івашки, Уди, Плетенівка, Вільхуватка, Бологівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Табаївка, Крохмальне Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів біля Невського, Білогорівки Луганської області та Новосадового, Торського, Спірного, Веселого Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали населені пункти Зарічне, Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районі західніше Зайцевого Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі північно-східніше Андріївки Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів неподалік Кліщіївки, Нью-Йорка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, серед яких Васюківка, Оріхово-Василівка, Іванівське, Дачне, Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Новокалинове, Орлівка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили 10 атак ворога в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Під артилерійськими та мінометними обстрілами окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, серед них Олександропіль, Красногорівка, Мар'їнка, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Вугледар Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційного удару біля Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Залізничне, Чарівне, Новоандріївка, Лобкове, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Козацьке, Ольгівка, Токарівка, Тягинка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Саблуківка, Республіканець, Миколаївка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 зенітно-ракетний комплекс “Стріла-10” та 4 артилерійські засоби противника.

 

 

18:47 Засідання Ради безпеки ООН, у якому бере участь Президент України, почалося з зухвальства російського постпреда Васілія Нєбєнзі. Посол із РФ висловив обурення тим, що Володимиру Зеленському дозволили виступати першим, хоча Україна не є членом Радбезу. Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама, який головує на Радбезі, відповів Нєбєнзі: "Почути лекцію про порушення правил від вас – вражаюча спроба. Зупиніть війну, і Зеленський не братиме слова. Це справа ваших рук, чому Зеленський бере слово першим".

 

 

18:27 Унаслідок російського удару по Куп’янську 19 вересня загинуло восьмеро осіб, зокрема двоє військовослужбовців і двоє волонтерів. Як повідомив начальник Нацполіції Харківщини Володимир Тимошко, волонтери здійснювали рейс у селище Ківшарівка для евакуації мешканців. Їхній автомобіль потрапив під обстріл, коли їхав по мосту через річку Оскіл. В машині було троє цивільних, а також двоє вояків, яких водій узяв підвезти по дорозі – вони загинули. Дві автівки, які рухалися мостом, упали у воду.

 

 

18:05 Стратком Генштабу ЗСУ підтвердив інформацію, що українські сили завдали успішного удару по командному пункту Чорноморського флоту РФ біля Верхньосадового поблизу Севастополя.

 

 

17:49 Посол України у Польщі Василь Зварич під час розмови у польському МЗС заявив про некоректність порівняння України з "потопаючим", котре висловив президент Анджей Дуда. Амбасадор роз’яснив українську позицію щодо неприйнятності для України польської односторонньої заборони на імпорт українського зерна, поінформував речник українського МЗС Олег Ніколенко. "Закликаємо наших польських друзів відкинути емоції. Українська сторона запропонувала Польщі конструктивний шлях вирішення зернової проблематики. Очікуємо, що наші пропозиції стануть основою для переведення діалогу в конструктивне русло", – прокоментував Ніколенко.

 

 

17:12 Південноукраїнська АЕС розірвала співпрацю з колишнім координатором проросійського руху "Український вибір" Віктора Медведчука Ярославом Маленченком, який виступав у ролі спікера підприємства. "Факт працевлаштування Ярослава Маленченка мав місце, проте, враховуючи, що трудові відносини були з випробувальним терміном, вони були розірвані на підставі заяви Ярослава Маленченка на звільнення за власним бажанням", – ідеться у повідомленні на фейсбук-сторінці Південноукраїнської АЕС.

 

 

16:58 МЗС Польщі викликало посла України Василя Зварича для розмови через докори Володимира Зеленського у бік поляків під час Генасамблеї ООН. “Заступник міністра [Павел Яблонський] передав рішучий протест польської сторони щодо вчорашніх заяв Президента Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН про те, що деякі країни ЄС вдавали солідарність, опосередковано підтримуючи Росію. Заступник голови МЗС зазначив, що ця теза є неправдивою і безпідставною щодо Польщі, яка з перших днів війни підтримує Україну”, – йдеться в повідомленні МЗС Польщі. Яблонський зазначив: тиск на Польщу на багатосторонніх форумах або ж надсилання скарг до міжнародних трибуналів “не є вдалими методами вирішення суперечок між Україною і Польщею”. Він також висловив сподівання, що політика української влади та її публічна комунікація надалі “відображатимуть реальний характер польсько-українських відносин, як поточних, так й історичних, беручи до уваги безпрецедентну допомогу, яку Польща та поляки надають українському населенню й Українській державі, а також весь спектр нашої доброї співпраці”.

 

 

16:40 Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт, який передбачає, що всі 100% податку з доходів фізичних осіб, який збирається з заробітних плат військовослужбовців, направлятимуть у державний бюджет. "За" проголосувало 236 депутатів. Наразі 75% податків із заробітної плати українців (включаючи й військовиків) отримують місцеві бюджети, тоді як до держбюджету йде 25%. Цього року держава виділила на зарплати військовослужбовців 700 млрд грн, з яких воїни сплатять податок у розмірі 18% або понад 120 млрд грн.

 

 

16:12 ГУР Міноборони має інформацію, що Росія проводить розвідувальні заходи для вивчення енергетичної інфраструктури України, повідомив речник української розвідки Андрій Юсов. З його слів, держава посилено готується до сценарію з обстрілами по об'єктах енергетики. "На жаль, думати, що держава-терорист відмовиться від практики терористичних ударів, не можемо. І ми маємо серйозно до цього ставитися", – сказав Юсов.

 

 

15:37 Парламент зняв Нестора Шуфрича з посади голови голови комітету ВР з питань свободи слова. "За" проголосувало 258 народних депутатів. У самому комітеті тепер працює троє нардепів, якщо рахувати разом з арештованим Шуфричем.

 

 

15:16 Контррозвідка СБУ нейтралізувала на Миколаївщині агентурну мережу головного управління генштабу ЗС РФ. Її керівником був працівник місцевого оборонного підприємства, якого російська розвідка завербувала ще під час навчання у військовому інституті у часи СРСР. Резидент перебував у "режимі очікування" і був "розконсервований" після початку повномасштабного вторгнення РФ. Зловмисники збирали розвіддані про кількість та види військової техніки Сил оборони, яка прибуває до регіону, зокрема для ремонту і техобслуговування. Резидент і його дружина, яка теж працювала на оборонному підприємстві, використовували свій доступ до секретної документації та інших закритих відомостей режимного об’єкта.

 

 

14:49 Заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс прийняв копії вірчих грамот у нового посла ЄС в Україні Катаріни Матернової. "Матернова і команда представництва ЄС в Україні будуть старанно працювати над поглибленням міцного партнерства ЄС-Україна у вирішальні роки", – коментує представництво ЄС в Україні.

 

 

14:39 Верховна Рада підтримала пропозиції Президента щодо відкриття електронних декларацій. За законопроєкт із президентськими зауваженнями проголосував 341 народний депутат.

 

 

14:01 Адміністрація Нагірного Карабаху заявила, що прийняла рішення про припинення вогню з 13:00 20 вересня. Домовленості передбачають виведення вірменських військовослужбовців і розформування збройних сил на місці. Азербайджан підтвердив домовленість припинення "антитерористичних заходів" у Нагірному Карабасі з 13:00 20 вересня. Адміністрація Ільхама Алієва заявила про намір зустрітися з представниками вірменського населення Карабаху для обговорення "питань реінтеграції". Вірменський прем’єр Нікол Пашинян заявив, що Єреван не брав участі в домовленостях щодо припинення вогню. З його слів, вірменська сторона "взяла до відома" заяву Нагірного Карабаху. Пашинян закликав ґарантувати безпеку вірменам і висловив сподівання, що "цим опікуватимуться російські миротворці".
 

 

13:44 У районі Інкермана, а також аеродромів "Бельбек" і "Кача" у Криму пролунали вибухи, повідомляє "Кримський вітер". Біля військової частини у районі села Верхньосадове під Севастополем здіймається дим. Представник ГУР Андрій Юсов у коментарі "Бабелю" підтвердив ракетну атаку по місцях дислокації російської техніки в окупованому Криму.

 

 

13:28 Перед зустріччю Президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу на полях Генеральної Асамблеї ООН активізувалася мережа ботів у соцмережі Х (колишній Twitter). Боти поширювали наклеп на івриті проти Зеленського й українського народу, повідомило посольство України. Під час самої зустрічі лідери держав обговорили низку важливих двосторонніх питань, зокрема співпрацю у сфері цивільної оборони та захисту життів людей. Зеленський поінформував Нетаньягу про ситуацію на фронті та повітряні удари, зокрема з використанням дронів іранського виробництва, якими Росія продовжує завдавати по мирних українських містах, цивільних об’єктах і портовій інфраструктурі. Президент України висловив занепокоєння дедалі тіснішою військовою співпрацею Росії та Ірану. Голова держави запросив Ізраїль підтримати українську "формулу миру".

 

 

 

13:19 Диверсанти підірвали два літаки та гелікоптер на аеродромі "Чкаловський" у Примосков'ї. Як повідомляє Головне управління розвідки, авіація зазнала суттєвого пошкодження, а диверсія "викликала неабияку істерику у вищих військових коридорах: на аеродромі базуються урядові літаки, так звані «літаки судного дня» та спеціальні літаки (літаки-розвідники)". Згідно з повідомленням ГУР, 18 серпня невідомі особи заклали на аеродромі, який ретельно охороняється, вибухівку під літаки АН-148 та ІЛ-20 (обидва належать до 354 авіаполку спеціального призначення), а також вертоліт МІ-28Н, який до цього активно залучався до збиття ударних дронів над Московською областю. "Пошкодження літаків не дозволять розраховувати на їх швидке відновлення. У гелікоптера вибухом пошкоджено хвостову частину. Ще один АН-148, який перебував поруч з іншими на стоянці, отримав незначні ушкодження", – інформує розвідка.

 

 

 

13:10 Міністерство оборони України веде переговори з хорватською DOK-ING та словацькою Way Industries щодо локалізації виробництва машин механізованого розмінування в Україні, повідомив начальник управління протимінної діяльності – заступник начальника Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони полковник Олег Шуварський. Передовсім йдеться про машини MV-10, Bozena-4, Bozena-5, які вже зарекомендували себе як дуже ефективні під час робіт з очищення деокупованих територій від вибухонебезпечних предметів.  

Паралельно Міноборони разом з Мінекономіки проводять сертифікацію вітчизняних зразків машин мехрозмінування, які виготовлятимуть на українських підприємствах, але вони ще не відповідають вимогам безпеки. Першочергову потребу операторів протимінної діяльності оцінюють у 64 машини, наразі експлуатується лише більш ніж 20 механізованих комплексів.

 

 

12:51 Українські спецслужби могли стояти за серією ударів безпілотників у Судані по підрозділах Сил швидкого реагування RSF, які співпрацюють з російськими найманцями, стверджує CNN. Телекомпанія звертає увагу на те, що під час ураження було застосовано нетипову для Африки тактику – дрон на великій швидкості підлітає до джипа і завдає удару під корпус автомобіля. Принаймні у восьми таких атаках були задіяні комерційні дрони. На контролері безпілотника, який потрапив у кадр, нібито видно український текст. Речник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив "РБК-Україна", що не може ані підтвердити, ані спростувати інформацію про атаки дронами. Водночас він констатував, що російські сили втрачають свій вплив у всьому світі. "Це, зокрема, стосується і Африки. Можна також нагадати слова генерала Буданова про те, що Україна буде знищувати російських військових злочинців у будь-якій точці світу, де б вони не знаходилися", – сказав Юсов.

 

 

12:35 З планового ремонту вийшов черговий блок теплової генерації потужністю 220 МВт, повідомили в Міненерго. Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів. У Київській області через грозовий фронт вчора знеструмлювали 7 населених пунктів, у Хмельницькій області через негоду залишаються знеструмленими споживачі у 10 населених пунктах.

 

 

12:25 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 142 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 104 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:06 Гелікоптер екснардепа та акціонера банку "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго передали одній із бойових частин ЗСУ. Вертоліт заарештували у березні, нагадує Державне бюро розслідувань.

 

 

11:55 У Воронезькій області Росії розбився російський літак Су-34. Екіпаж встиг катапультуватися.

 

 

 

11:36 ДБР затримало двох працівників самбірського ТЦК, які знущалися з чоловіка у військкоматі. За інформацією слідства, потерпілого утримували у приміщенні кілька діб – його морили голодом, били і принижували, щоб той добровільно погодився пройти комісію. Порушникам готують підозру в незаконному позбавленні волі, катуванні та перевищенні військовою особою службових повноважень. 

 

 

11:19 Президент України Володимир Зеленський запропонував Дональду Трампу оприлюднити його "мирний план" після тверджень, що війну в Україні можна звершити за 24 години. "Якщо ідея в тому, щоб забрати частину нашої території і віддати її Путіну, то це не формула миру", – сказав Зеленський в інтерв'ю CNN.

 

 

11:02 У російському місті Сочі спалахнула пожежа на нафтобазі. Перед тим чули вибух.

 

 

10:15 За останні півтора року українська армія вразила 5 із 13 великих десантних кораблів російського військово-морського флоту в Чорному морі, розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук, ще два надто старі і не виходять у море.
24 березня 2022 року у порту тимчасово окупованого Бердянська знищено російський ВДК "Саратов", тоді також були пошкоджені великі десантні кораблі "Цезар Куніков" і "Новочеркаськ".

4 серпня 2023 року морські дрони ЗСУ атакували Новоросійськ і знищили ВДК "Оленегорский горняк", ще один російський великий десантний корабель перебував на ремонті і його, ймовірно, теж знищили.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

З 15 вересня 2023 року Збройні Сили України взяли під контроль села Кліщіївка та Андріївка, що приблизно за 8 км на південь від міста Бахмут Донецької області.

Цей тактичний успіх наблизив українські сили до дороги Т 0513, одного з основних шляхів постачання до Бахмута з півдня. Однак Росія продовжує утримувати залізничну колію, яка пролягає між Кліщіївкою та Т 0513, насип якої створює перешкоду і полегшує оборону.

Нещодавня передислокація російських повітряно-десантних військ з Бахмута до Запорізької області на півдні України, ймовірно, послабила російську оборону навколо Бахмута.

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

135,6% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  51,1% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

143,9% автомобільної техніки (з них 2,9% за минулий тиждень),

197,9% артилерійських систем (з них 4,9% за минулий тиждень),

  69,9% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

  37,7% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”, з південно-східного та північного напрямків було зафіксовано пуски кількох груп ударних БпЛА (попередньо 24), 17 із них (71%) знищено протиповітряною обороною по маршруту слідування у межах Сумської, Полтавської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей. На жаль, є кілька влучань у Кременчуцький нафтопереробний завод на Полтавщині, внаслідок чого роботу підприємства тимчасово зупинено.

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вчора російський уряд швидко дав зрозуміти, що російські миротворчі сили не будуть втручатися у військову операцію Азербайджану в Нагірному Карабасі, незважаючи на попередні зв’язки Росії з Вірменією у сфері безпеки.

• Російські й українські джерела пояснюють нещодавнє просування українських військ на південь від Бахмута кращою координацією бойових дій, точнішим артилерійським вогнем і потужнішими системами радіоелектронної боротьби (РЕБ) на тлі дискусій про значні втрати росіян у цьому районі. Українські військові, які брали участь у нещодавньому звільненні Кліщіївки, заявили позавчора, що високий моральний дух, достатня підготовка, достатні ресурси для артилерійського вогню та ударів безпілотників, хороша злагодженість між українськими підрозділами та детальна розвідка дозволили українським силам просуватися вперед. Один український командир сказав, що частини різних російських підрозділів, які оборонялися в цьому районі, страждали від відсутності злагодженості. Поблизу Кліщіївки оборону тримали російські повітряно-десантні війська, спецназ і 3-й армійський корпус; постійні проблеми з горизонтальною інтеграцією між російськими військами в Україні, ймовірно, заважали цим розрізненим російським підрозділам обмінюватися інформацією та координувати бойові операції. Відомий російський мілблогер стверджував, що українські артилерійські підрозділи на південь від Бахмута стають дедалі точнішими, дозволяючи українським силам безпечно обстрілювати атаки росіян ближче до українських позицій. Він стверджував, що українські сили мають переваги в аеророзвідці, а також потужніші системи РЕБ. Російський мілблогер, який має тісні зв’язки з десантниками, визнав, що підрозділи 83-ї гвардійської бригади повітряно-десантних військ, які оборонялися під Кліщіївкою, зараз відновлюються в тилових районах, а підрозділи 31-ї гвардійської бригади повітряно-десантних військ продовжують оборону поблизу населеного пункту. Російські мілблогери стверджували, що підрозділи російської 72-ї мотострілецької бригади (3-й армійський корпус) все ще діють у районі Бахмута, хоча українські сили, ймовірно, зробили ці підрозділи небоєздатними. 18 вересня командувач Сухопутних військ України Сирський заявив, що під час звільнення Андріївки та Кліщіївки українські війська повністю знищили боєздатність підрозділів 72-ї ОМСБр, 31-ї та 83-ї бригад.

• Повідомляється, що за останні дні російські втрати на заході Запорізької області значно зросли, і російські військові, ймовірно, борються з браком наявних боєздатних підрозділів, які російське командування готове перекинути на цю ділянку фронту. Речник оперативно-таврійського угруповання полковник Олександр Штупун заявив, що 18 вересня російські війська втратили 313 осіб (ймовірно, вбитими і пораненими) на Таврійському напрямку, включно із західною частиною Запорізької області. Ступун заявив, що це значно більше, ніж втрати російських військ за попередні два дні, коли російські війська втрачали приблизно 200 осіб щодня. Ступун заявив, що російські повітряно-десантні війська проводять оборонні операції на Таврійському напрямку (ймовірно, в західній частині Запорізької області) і що загони "Шторм-Z" з новобранцями з числа засуджених прибули для "прикриття" десантних підрозділів, що, можливо, пов'язано з необхідністю прикриття під час потенційного виведення військ. Раніше ISW вже спостерігав, як підрозділи 7-ї та 76-ї гвардійських десантно-штурмових дивізій проводили контратаки проти українських сил в районі Роботиного, і раніше ISW вже оцінював, що ці операції, ймовірно, сильно погіршили стан цих десантних підрозділів. Загони "Шторму-Z" часто є небоєздатними і, ймовірно, не надто забезпечать російську оборону в західній частині Запорізької області.

• Вчора  російські війська завдали серії ударів безпілотниками Шахед-131/-136 і балістичними ракетами по тилах України.

• Міністр оборони Росії Шойґу вчора в Тегерані (Іран) зустрівся з начальником генерального штабу збройних сил Ірану генерал-майором Мохаммадом Багері. Шойґу та Багері обговорили російсько-іранське двостороннє військове співробітництво та ситуацію в Нагірному Карабасі, Сирії й Афганістані.

• Кремль продовжує докладати зусиль для посилення контролю над російським інформаційним простором напередодні президентських виборів у Росії у вересні 2024 року. Російський уряд оголосив про заборону з 1 вересня 2024 року послуг, що надають віртуальні мобільні номери, зокрема тимчасові номери, які громадяни можуть використовувати для реєстрації анонімних екаунтів у соціальних мережах без використання особистих даних.

• Російські війська вели наступальні операції на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк і на заході Запорізької області, але просувань не зафіксовано.

• Українські війська 19 вересня вели наступальні дії щонайменше на двох ділянках фронту, просувалися вздовж лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна та в західній частині Запорізької області.

• Повідомляється, що латвійська компанія експортувала чіпи та мікросхеми для компаній російського військово-промислового комплексу, незважаючи на міжнародні санкції, покликані перешкодити Росії імпортувати такі компоненти.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. Так, минулої доби російська федерація атакувала Україну 31 ударним БпЛА типу “Shahed-136/131”, з яких 28 знищено засобами протиповітряної оборони України. Від цинічного ракетного удару постраждало мирне населення міста Кривий Ріг Дніпропетровської області. На жаль, внаслідок таких терористичних дій кремля, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Сьогодні вночі окупанти атакували Україну 24 дронами-камікадзе типу “Shahed-136/131”, з яких 17 було знищено засобами протиповітряної оборони України. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби відбулося 24 бойові зіткнення. Ворог завдав 9 ракетних та 79 авіаційних ударів, здійснив понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах.

Авіаційних ударів зазнали Леонівка, Попівка Чернігівської області; Грабовське Сумської області; Іванівка, Куп’янськ Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Спірне, Богданівка, Часів Яр, Кліщіївка, Авдіївка, Красногорівка, Вугледар, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Левадне, Мала Токмачка Запорізької області; Веселе, Ольгівка, Львове, Тягинка, Токарівка, Садове Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 100 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону. Проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районі Ягідного Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області, успіху не мав. Сили оборони продовжують штурмові дії в районі південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області. Тут протягом минулої доби окупанти здійснили 13 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках Сили оборони продовжують тримати оборону на зайнятих рубежах, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці.

На Запорізькому напрямку атаки ворога в районах Малої Токмачки, Роботиного та Новоданилівки Запорізької області завершилися для окупантів значними втратами як у живій силі, так і в техніці.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади забезпечення та наносити успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 1 удару по пункту управління, 16 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 3 пункти управління, зенітно-ракетний комплекс, 9 артилерійських засобів, 1 склад боєприпасів та станцію РЕБ противника.

20.09.2023