111-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:07 Українці завершують тренування із користування реактивними системами залпового вогню HIMARS, заявив заступник міністра оборони США Колін Каль під час Національної безпекової конференції у Вашингтоні. “Ми очікуємо, що ці системи потраплять на поле бою вже незабаром”, – сказав Каль. З його слів, тривога українців щодо артилерійського двобою у східній Україні "відчувається". “Це правда, що Росія має значно більше артилерійських можливостей”, – додав заступник міністра, згідно з повідомленням "Голосу Америки".

 

22:31 Колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер звинуватив європейців у спонсоруванні російської війни в Україні. "Лиш погляньте на трагедію України. Ми усі шоковані тим, що бачимо в новинах кожного вечора. Але давайте будемо чесними, давайте будемо чесними самі з собою: 1300 ракет, котрі Росія випустила на українські міста у перші два місяці війни, коштують 7,7 млрд євро. Це багато. Але за той же період Європа відправила Росії 44 млрд євро за паливо... Як на це не подивитися: на наших руках кров, тому що ми фінансуємо війну. Ми маємо припинити обманювати самих себе", – заявив Шварценеггер під час онлайн-виступу у вівторок на конференції "Австрійський всесвітній саміт". Шварценеггер сказав, що людство може обійтися без російських енергоносіїв, зокрема завдяки відновлювальній енергетиці. "Ми в боргу перед українськими дітьми, які ростуть у бомбосховищах. Ми в боргу перед самими собою. Ми повинні зробити все можливе, щоб позбутися залежності від викопного палива", – цитує "Укрінформ".

 

21:57 У Новій Каховці на Херсонщині палав склад російських боєприпасів. "Детонація тривала декілька годин", – повідомив депутат обласної ради Сергій Хлань.

 

21:14 Схоже, Президент Зеленський прагне розпочати дискусію з приводу рівня корупції в Україні – на тлі того, що країни Європейської Унії вимагають від українців антикорупційної реформи для отримання статусу кандидата у члени ЄС. "Думаю, що такої розвиненої антикорупційної інфраструктури, яка працює і під час війни, і до війни, як в Україні, немає в багатьох країнах Європейського Союзу", – заявив Зеленський під час пресової конференції, передає аґенція "Інтерфакс-Україна". Як приклад Президент навів створені в країні НАБУ, НАЗК і Вищий антикорупційний суд. "Ми працювали з державами-партнерами, з Венеційською комісією. Ми виконали велику роботу до війни", – додав він. Зеленський додав, що 100% із того, що могла зробити Україна, вона вже виконала. "Головна річ, яку Данія має знати: все, що ми робили щодо антикорупційної структури, щодо судової реформи, все, що ми робимо щодня, – це все пов'язано не зі вступом до ЄС. Ми робимо це для себе", – сказав він.

 

20:39 Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати Америки допоможуть Україні побудувати зерносховища для логістики перевезень сільськогосподарської продукції. Про це Байден сказав під час виступу перед Американською федерацією праці та Конгресом промислових організацій, передає "Укрінформ". Байден підкреслив, що через агресію Росії традиційний морський шлях експорту продовольства з України заблокований, тому потрібно шукати інші способи. "Ми працюємо над планом доставки його (зерна, – ред.) в інші країни залізницею", – заявив президент США. Він зауважив, що тут існує інша проблема – різна ширина залізничних колій в Україні та інших країнах Європи. "Ми будуватимемо зерносховища, тимчасові сховища на кордонах України, в тому числі в Польщі, щоб ми змогли з вагонів перевантажити в ці сховища, а потім у європейські вагони, щоб далі транспортувати його до океану й робити доставки по всьому світу", – заявив Байден. Він визнав, що ця справа потребує часу.

 

19:51 Колишній командир полку "Азов" Максим Жорін попередив про те, що Росія готує провокації із записом відеопоказів полонених захисників Маріуполя. "Найближчими днями можуть бути публічні повідомлення від наших побратимів – захисників Маріуполя, які зараз знаходяться під контролем РФ. Прошу бути всіх дуже уважними –інформація, яку ви почуєте, може не відповідати дійсності. Пам’ятаємо, де і в яких умовах знаходяться героїчні оборонці "Азовсталі"!" – написав Жорін у телеґрамі.

 

19:04 Президент України Володимир Зеленський під час пресової конференції для данських медій назвав вигадками російські наративи про захист російськомовних в Україні. "Російська Федерація прийде до вас і скаже: нам здається, що тут хтось ображає двох-трьох людей, які спілкувалися російською мовою; якось не так їх обслуговують у ресторанах або щось не те їм сказали в магазині... І вони будуть на танках, убиватимуть дітей", – обурився Зеленський. Він звернув увагу на те, що російські військовики на території України ґвалтують жінок, викрадають дітей, примусово вивозять українських громадян до Росії, позбавляючи їх документів і прав. "Вони придумали собі наратив, нібито вони захищають російськомовних людей, та більшість міст, які вони повністю зруйнували, де немає ні будівель, ні людей – у більшості цих міст були російськомовні люди. І вони зараз переходять на українську через те, що вони шоковані, як російська армія могла так вчинити з ними", – заявив голова держави.

 

18:53 40 окрема артилерійська бригада імені Великого князя Вітовта спалила скупчення російської техніки у зоні Оперативного командування "Південь".

 

18:21 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках активних дій з боку противника не відзначено. В рамках перевірки бойової готовності збройних сил республіки білорусь проводились навчання з підрозділами сил спеціальних операцій.

На Сіверському напрямку ворог продовжує мінометні обстріли населених пунктів в прикордонних районах, зокрема цивільної інфраструктури в районі населеного пункту Михальчина Слобода Чернігівської області.

На Харківському напрямку ворог основні зусилля зосереджував на утриманні зайнятих рубежів. Для сковування дій підрозділів Сил оборони здійснює систематичний вогневий вплив по позиціях наших військ. Крім того, російські окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Дементіївка, Руська Лозова, Мосьпанове та Базалівка. Противник дистанційно замінував місцевість в районах населених пунктів Байрак, Перемога і Шестаково. Веде штурмові дії поблизу Рубіжного, бої тривають.

На Слов’янському напрямку зафіксовано систематичні ворожі артилерійські обстріли в районах населених пунктів Тетянівка, Чепіль, Долина, Дібрівне та Богородичне.

На Лиманському напрямку активних дій противник не проводив. Обстріляв з артилерії цивільну інфраструктуру в районі Сіверська.

На Сєвєродонецькому напрямку загарбники обстрілювали цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Біла Гора, Устинівка, Тошківка та інших. Завдали авіаудару з вертольотів поблизу Метьолкіного.

Ворог веде штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, бойові дії тривають. Противник здійснює перегрупування військ та намагається посилити угруповання.

На Бахмутському напрямку окупанти обстріляли наші війська із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Миколаївка, Берестове, Врубівка, Покровське та Нью-Йорк. Армійська авіація противника завдала авіаудару неподалік Білогорівки.

В районі Берестове українські воїни відбили ворожий штурм, завдали ворогу втрат та змусили відійти на раніше зайняті позиції. Противник веде штурмові дії в районі населеного пункту Золоте, бої тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках агресор активних бойових дій не вів. Вів обстріли цивільної інфраструктури неподалік Авдіївки, Мар’їнки та Гуляйполя. Завдав ударів штурмовою та армійською авіацією в районах населених пунктів Срібне та Малі Щербаки. Проводив розвідку боєм поблизу Павлівки.

На Південнобузькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ та намагався вести контрбатарейну боротьбу.

В районах населених пунктів Трудолюбівка, Токареве, Баштанка, Квітневе, Луч, Таврійське, Олександрівка російські окупанти обстрілювали інфраструктуру із артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню.

Противник веде розвідку на зазначеному напрямку із застосуванням БпЛА. Дистанційно замінував окремі ділянки річки Інгулець. Продовжує інженерне обладнання позицій.

На Бессарабському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сили оборони України вміло діють на полі бою та завдають ворогу значних втрат. Триває тотальний спротив на тимчасово зайнятих російськими окупантами територіях.

 

17:55 Президент України Володимир Зеленський не виключив, що у відносинах України та Росії у майбутньому може настати довготривалий мир, але навіть у такому випадку Україна муситиме дбати про сильну армію. Про це Зеленський заявив під час пресової конференції онлайн для медій Данії. "Це залежить від російської сторони: чи вони бачать для себе цивілізований розвиток у майбутньому або хочуть бути просто окремою невеличкою державою... без з'єднання з відкритим світом, вільним світом. Це їхнє рішення", – сказав Президент. Зеленський наголосив, що Україна з точки зору безпеки повинна бути готовою до будь-якого сценарію. "Тому й будувати нашу державу і відбудовувати безпекову частину нашої держави ми будемо саме на таких засадах і принципах. Бути готовими завжди до ризику вторгнення з російської сторони", – підкреслив голова держави, як повідомляє УНІАН.

 

17:19 Сьогодні між 12:20 та 13:20 Повітряні сили ЗСУ збили три крилаті ракети (імовірно "Калібр"), запущені по території України з акваторії Чорного моря, повідомило командування ПС ЗСУ.  Одну з ракет вдалося знищити за допомогою ПЗРК в районі відповідальності Повітряного командування "Центр". Ще дві збили пострілами із зенітних ракетних комплексів у зоні відповідальності Повітряного командування "Захід". Нагадаємо, у вівторок на Львівщині та на Тернопільщині впали уламки ракет.

 

16:48 У центрі Києва на Михайлівській площі у середу відкриють виставку “Комунізм = рашизм”. Експозицію влаштовує команда Архіву національної пам’яті. Організатори зазначають: усі страшні події, які принесло повномасштабне вторгнення РФ 24 лютого 2022 року, є продовженням геноциду проти українців, який чинив Радянський Союз. Масові розстріли, катування, мародерство, переслідування за українську мову, культуру відбувалися як у ХХ столітті, так і в ХХІ столітті. Виставка “Комунізм = рашизм” розповість 13 історій українців із ХХ та ХХІ століть, які постраждали від комуністичного та рашистського режимів.

 

 

16:13 Росіяни використовували для прольоту крилатих ракет русло Дністра, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час брифінґу. Коментуючи ефективність українського захисту від ракет, Ігнат сказав: "У нас є засоби протиповітряної оборони на озброєнні, а не протиракетної оборони. Основне завдання наших зенітно-ракетних комплексів – це літальні апарати ворога, літаки і гвинтокрили. Але ми збиваємо і крилаті ракети. Так, на жаль, не всі", – заявив Ігнат. Ракети складно збивати через те, що вони спроєктовані з використанням нових технологій і можуть літати на наднизьких висотах – від 50 метрів. "Вона може летіти, скажімо, по руслу Дністра, як це було з початку війни, і вона зникає з радарів, і не всі засоби ППО можуть знищувати", – цитує УНІАН.

 

15:42 Президент Володимир Зеленський очікує від Німеччини підтримки України при розгляді аплікації на членство в ЄС, а також у протистоянні російській агресії. Про це Зеленський заявив у інтерв'ю ZDF. "Також я дуже очікую, що буде його особиста підтримка та його особиста упевненість у тому, що Україна може бути у ЄС, та щодо надання кандидатства вже у червні... Я розраховую, що у пана Шольца знайдеться ця впевненість у його відповіді, але є й санкційна та фінансова підтримка, яка потрібна Україні, та безпекові питання", – сказав Зеленський. Президент додав, що в Україні очікують на візит Шольца. "Нам потрібна від канцлера Шольца впевненість у тому, що вони підтримують Україну. Він та його уряд повинні обрати та не бути балансом між Україною та відносинами з РФ, обрати для себе, хто в пріоритеті. Тому що я відчуваю, що народ Німеччини це вже зробив", – наголосив Зеленський.

 

15:21 Міністерка оборони Німеччини Крістіне Лямбрехт анонсувала поставку Україні самохідних гаубиць Panzerhaubitzen 2000 уже незабаром. З її слів, навчання українських військових користуванню гаубицями "скоро завершиться", і після того ця важка зброя "може використовуватися у боях в Україні". Утім конкретних термінів постачання техніки до України Лямбрехт не назвала. "Я не назву ані дати, ані шляху транспортування. Оскільки йдеться про те, щоб як гаубиці, так і ті, хто управлятиме ними у боях, безпечно дісталися України", – зауважила міністерка, як повідомляє DW.

 

14:38 Унаслідок ракетного удару росіян повідомляють про чотирьох постраждалих на Львівщині. Офіційна інформація від голови Львівської ВЦА Максима Козицького: "Наші сили ППО збили над Золочевом російську ракету. Її уламки впали на цегельню. Наразі відомо, що постраждали четверо людей. Серед них одна дитина. Стан постраждалих лікарі оцінюють як легкий та середньої важкості. Запускали ракету з південно-східного напрямку".

 

 

14:25 Згідно з інформацією голови Тернопільської обласної військово-цивільної адміністрації Володимира Труша, сили протиповітряної оборони спрацювали по кількох ворожих ракетах над Тернопільщиною. "Спеціалісти виїхали на місця вибухів. Попередньо, жертв та руйнувань немає. Інформація уточнюється", – поінформував Труш.

 

14:07 На Львівщині і Тернопільщині пролунали вибухи. Перед тим в Україні оголосили повітряну тривогу. Очільники військово-цивільних адміністрацій повідомили про роботу ППО. 

 

13:55 Від рук російських окупантів загинув Роман Ратушний – шанований громадський активіст, патріот України і рідного міста Київ, голова організації "Захистимо Протасів Яр", розвідник 93-ої бригади Холодний Яр. З першого дня повномасштабного російського вторгнення Роман брав участь в боях під Києвом, а потім доєднався до 93-ї бригади Холодний Яр. Він став розвідником, і у складі холодноярської бригади звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом. Загинув 9 червня під час виконання бойового завдання на окупованій території – у передовій розвідувальній групі. "Роман був сміливим і відважним воїном, активним і небайдужим громадянином своєї країни, палким патріотом", – зазначили у бригаді. Ратушний – син української письменниці Світлани Поваляєвої. Згідно з інформацією "Новинарні", Ратушний поліг 9 червня на Ізюмському напрямку; тіло забрали на підконтрольну територію вночі на 13-те.

 

#цитата

 

 

“За цей місяць ми встигли половити диверсантів, роззброїти базу проросійських чортів на 50 тітушків... навчитись літати на дронах, навчитись не помирати від мін/куль/танків. Це була наша учебка, і я радий, що під час нашої практики постраждало і загинуло достатньо росіян. Достатньо для того, аби бути переконаним, що ти в разі чого розмінявся на двох-трьох. Але недостатньо для того, щоб з війною не стикнулися наші діти”.

 

Роман Ратушний,

24 березня

 

#in memoriam

 

 

Це невимовний біль. Один з найкращих хлопців Києва Роман Ратушний загинув на фронті. Він, без жодного перебільшення – золотий запас і гордість нації. Вперше побачив його зовсім дитиною... Востаннє Роман написав мені 6 березня – "базу медведчуківських хлопнули". Не маємо права забути. І помстимося.

Вахтанг Кіпіані

 

Звістка про загибель Роман Ратушний – це щось більше, тут не спрацьовують ніякі внутрішні запобіжники. Тому що це не просто персональна трагедія – це втрата історичного масштабу. Він один був вагоміший за багатьох нас в купі. Ніякі слова не здатні висловити масштаб цієї втрати. Я вже кілька днів намагаюся пережити цю звістку. Єдине, що трохи привело до тями, слова, як завжди, мудрої Анни Гвоздяр: «Ми повинні з повагою сприйняти його вибір». Його вибором було загинути за нас. Дай боже нам сил хоч трохи бути достойними життя і вибору Роми.

Ольга Решетилова

 

13:14 Син білоруського диктатора Микола Лукашенко на шкільному випускному вечорі склав своїм вбранням із однокласницею синьо-жовтий прапор. У соцмережах регочуть, що то бунт проти батька-бацьки.

 

 

12:50 Українські війська звільнили село Придонецьке і увійшли в лісний масив за десять кілометрів від центру Ізюма, повідомив OSINT-аналітик Ukraine Battle Map.

 

 

12:25 У Запорізькій області відбулася чергова операція з обміну тілами загиблих військовослужбовців. Як повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Україна повернула тіла 64 оборонців "Азовсталі", аби їх із пошаною поховати.

 

11:57 Перспектива візиту до України лідерів Італії, Франції та Німеччини залишається туманною. Амбасада Франції в Україні спростувала поширену в медіях інформацію про ймовірний візит французького президента Емманюеля Макрона в серду до Києва. "Перший радник Амбасади Франції в Україні пан Бруно Коссанель категорично заперечує приписаний йому коментар щодо можливого візиту президента Макрона до України. Пан радник також жодним чином не має повноважень давати коментарі з цього приводу. Наразі він перебуває у відпустці у Франції і не має конкретної інформації щодо вищеназваного візиту, про що він чітко заявив журналісту "Суспільного" у відповідь на його запитання", – йдеться у заяві амбасади. Наразі незрозумілою залишається й ситуація з візитом Олафа Шольца. Станом на вечір понеділка, 13 червня, офіс німецького бундесканцлера не підтвердив інформацію про візит, хоча й не спростував її. Аналогічна ситуація з Маріо Драґі. Як повідомила інформаційна аґенція AGI, офіс італійського прем’єра зберігає максимальну конфіденційність щодо евентуального візиту.

 

11:40 У місті Бердянськ Запорізької області окупанти планують встановити пам’ятник російському солдату - наразі на одній із вулиць поставили на землі камінь із посвятою воєнним злочинцям ("освободителям").

 

10:32 Апеляційний суд Львова заборонив партію "Наші" екснардепа Євгенія Мураєва. Її діяльність Мін’юст оцінив яко проросійську.

 

09:50 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Хоча основними оперативними зусиллями Росії залишається наступ в районі Сіверськодонецька, західна група військ РФ вперше за кілька тижнів, ймовірно,  досягла невеликого просування на харківському напрямку.

10 червня перший заступник голови військово-промислової комісії Росії спрогнозував, що державні витрати на оборону зростуть на 600-700 млрд рублів ($10-12 млрд), що означатиме збільшення оборонного бюджету Росії на 20%.

Фінансування російського уряду дозволяє повільно мобілізовувати оборонно-промислову базу РФ, щоб задовольнити вимоги, поставлені до неї війною в Україні. Однак, галузь може мати проблеми з виконанням багатьох із цих вимог, частково через наслідки санкцій та брак досвіду. Російське виробництво високоякісної оптики та передової електроніки, ймовірно, залишається проблемним і може зірвати її спроби замінити втрачене в Україні обладнання.

 

09:39 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 3500 (+1o0) осіб,

танків – 1434 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 3503 (+11) од.,

артилерійських систем – 721 (+3) од.,

РСЗВ – 229 (+3) од.,

засобів ППО – 97 (+0) од.,

літаків – 213 (+0) од.,

гелікоптерів – 179 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 588 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2473 (+13) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 54 (+0) од.,

крилатих ракет – 125 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено :

43,5% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

25,5% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

41,2% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

12,7% артилерійських систем (з них 0,3% за минулий тиждень),

15,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

08:01 Артилеристи 81-ої окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ знищили батарею РСЗВ БМ-27 “Ураган” разом зі спеціальними машинами та підрозділом матеріально-технічного забезпечення ЗС РФ.

 

 

07:48 Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні повідомляє про часткові успіхи росіян у напрямках Сіверськодонецька, Слов'янська та Бахмута:

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та завдання ракетних і авіаційних ударів по об’єктах інфраструктури на території України.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін у діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь не відзначалося.

На Сіверському напрямку противник посилив підрозділи зі складу 1 танкової армії Західного військового округу, що залучається до прикриття російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях, двома батальйонними тактичними групами зі складу повітряно-десантних військ. Агресор обстріляв з артилерії позиції Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей. Провів повітряну розвідку БпЛА у районі населеного пункту Середина Буда Сумської області.

На Харківському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на веденні позиційної оборони та недопущенні подальшого просування підрозділів Сил оборони до Державного кордону. Загарбники здійснили вогневе ураження, зокрема задіяли армійську авіацію, у районах населених пунктів Рубіжне, Руська Лозова, Байрак та Дементіївка.

На Слов’янському напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на спробах встановлення повного контролю над населеним пунктом Богородичне та створенні умов для розвитку наступу на Слов’янськ. Ворог застосовує артилерію поблизу Дібрівного, Карнаухівки, Нової Дмитрівки та Вірнопілля.

На Лиманському напрямку окупанти здійснюють перегрупування військ з метою розвитку наступу в напрямках Лиман – Райгородок та Ямпіль – Сіверськ.

На Сєверодонецькому напрямку противник посилив угруповання за рахунок переміщення у район населених пунктів Кремінна – Рубіжне до двох батальйонних тактичних груп. За підтримки артилерії веде штурмові дії у місті Сєверодонецьк, намагається закріпитися у центральній частині міста.

На Бахмутському напрямку агресор обстрілює з артилерії позиції наших військ у районах населених пунктів Відродження, Новолуганське і Бахмут. Має частковий успіх, закріплюється у населеному пункті Відродження. Продовжує вести штурмові дії у напрямку Відродження – Вершина.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів. Посилив застосування авіації та артилерії для сковування наших військ.

На Південнобузькому напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій.

На Криворізькому напрямку ворог провів мінування узбережжя річки Інгулець по рубежу Давидів Брід – Калинівське.

На Миколаївському напрямку, у районах населених пунктів Станіслав, Томина Балка, Дослідне Херсонської області, ворог розгорнув до двох реактивних батарей та однієї батареї ствольної артилерії.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває п’ять носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Ворог продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці. З метою вирішення проблеми відновлення пошкодженого озброєння та техніки діє близько 30 мобільних бригад у Бєлгородській, Воронезькій, Ростовській областях, а також на тимчасово окупованій території АР Крим.

 

14.06.2022