Москалеві Угорщина віддячила хрестом.

 

Колишній голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль отримав державну нагороду Угорщини – хрест “За заслуги”.

 

 

Про це Москаль сам написав на своїй сторінці у Facebook, зазначивши, що в такий спосіб самотужки “розставляє всі крапки над “і”.

 

Москаль хвалиться тим, що впродовж 2015-2018 років йому вдавалося зберігати спокій у реґіоні, котрий спецслужби РФ прагнули перетворити на ще одну гарячу точку.

 

"Якщо б росіянам вдалося дестабілізувати область на міжнаціональному ґрунті, ми б мали доволі суттєві проблеми уже не тільки на сході з РФ, а й на крайньому заході – але вже з країнами – членами НАТО та Європейського Союзу”, – зазначив Москаль.

 

З його слів, спершу російські спецслужби вирішили розвивати так званий “русинський вектор”, однак згодом сфокусувалися на угорській тематиці.

 

Москаль нагадав, що навесні 2017 року в районах компактного проживання угорськомовних громадян України встановили стели з провокаційними написами угорською мовою. “Угорські написи були зроблені з численними помилками, що, серед іншого, свідчить про те, що їх готували люди, для яких угорська не є рідною", – нагадав колишній голова області. Він додав, що влада оперативно демонтувала таблички, проте ініціаторам провокації вдалося таки здійняти велику інформаційну хвилю, зокрема завдяки російським медіям.

 

Москаль нагадав і про те, що взимку 2018 року відбулося дві спроби підпалу офісу Товариства угорської культури Закарпаття. Москаль нагадав, що одна з груп – то були члени польських праворадикальних організацій “Фаланга” і “Зміна”, які контактували з російськими спецслужбами та представниками російських праворадикальних організацій, а інша – мешканці Кропивницького та Черкас, які, вважає Москаль, на замовлення російських кураторів погодилися підзаробити.

 

Геннадій Москаль повідомив, що на національне свято Угорщини ФСБ Росії планувала масштабну акцію побиття учасників із обов’язковими летальними наслідками. На поліцейському посту в Нижніх Воротах затримали пів сотні автівок із мешканцями інших регіонів, в яких виявили холодну та травматичну зброю, кастети, бейсбольні бити, металеві прути тощо.

 

"Весь цей час обласна адміністрація, очолювана мною, робила все від нас залежне, щоб під час оборонної війни з росіянами не дати посварити нас з угорцями, не грати в чужі ігри й ламати ворожі плани", – хвалиться він. Москаль стверджує, що робили також певні "непублічні речі", не санкціоновані центральною владою.

 

"Часто ця робота проводилася всупереч позиції офіційного Києва, коли окремі міністри (яких, на щастя, вже нема в уряді) замість допомоги у вирішенні конфліктів, навпаки підкидали дрова у вогонь. Вважаю, що нам вдалося головне – не допустити й поламати російський сценарій дестабілізації Закарпаття, незалежно від того, подобалося це комусь чи ні. І саме за це я сьогодні отримав нагороду від угорської держави”, – резюмував Москаль.

 

Нагадаємо, Україна та Угорщина вже  кілька років переживають кризу двосторонніх взаємин, зумовлену передусім намаганнями Будапешта зірвати запровадження мовної статті освітнього закону. Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль активно критикував цей закон, іноді не  добираючи слів у бік ініціаторів закону. 

 

Найбільшого загострення українсько-угорські стосунки зазнали у вересні 2018 року, після того, як державна агенція “Укрінформ” оприлюднила відео, на якому українці урочисто отримують угорське громадянство на церемонії в консульстві Угорщини в Берегові. Цей скандал зумовив чергове загострення відносин між Україною і Угорщиною – МЗС України ініціювало процедуру видворення берегівського консула. 

 

Угорщина також проштовхувала ініціативу з запровадження урядового уповноваженого по Закарпаттю, яка викликала активний спротив офіційного Києва.

 

Геннадій Москаль мав конфлікт із в.о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун, котра звинувачувала закарпатську владу в порушенні процедури розмитнення вакцин від кору. Москаль вдався до безпардонних грубощів, обматюкавши пані Супрун. Тоді ж він висловив невдоволення роботою міністра освіти Лілії Гриневич, котра стояла біля витоків освітнього закону. "Скільки ми можем дебілів терпіти в уряді?" – заявив Москаль.

 

22.10.2019