Москаль критикує закон про мову освіти.

 

Голова Закарпатської обласної адміністрації Геннадій Москаль закликав Президента України Петра Порошенка ветувати закон про освіту через його норми про мову викладання у школах національних меншин. Москаль вважає, що ці пункти суперечать українському законодавству та міжнародним договорам.

 

Про це йдеться у зверненні Москаля, опублікованому на офіційному сайті голови ОДА.

 

"Прийнятий більшістю Верховної Ради новий закон про освіту не відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, яку Україна ратифікувала в 2003 році, закону "Про національні меншини в Україні" та міжнародним договорам, укладеним Україною із сусідніми країнами. З огляду на це, звертаюся до Президента України Петра Порошенка з проханням ветувати прийнятий закон або повернути його у Верховну Раду України з правками", – заявив Москаль.

 

На думку голови ОДА, низка положень ухваленого закону також суперечить двостороннім договорам України з сусідніми країнами, зокрема Молдовою, Румунією, Угорщиною, які передбачають зобов’язання України щодо забезпечення мовних прав національних меншин.

 

"Закарпаття – багатонаціональна область, у нас положення Європейської хартії регіональних мов застосовуються одразу до трьох мов – румунської, словацької та угорської. Особливо хочу підкреслити, що представники національних меншин, які живуть на Закарпатті, є законослухняними громадянами України і прагнуть у повному обсязі володіти державною мовою", – переконує Москаль.

 

"Захищати українську мову треба і варто, але не обмежуючи при цьому мови національних меншин", – йдеться у зверненні голови ОДА.

 

Нагадаємо, МЗС Угорщини висловило стурбованість щодо ухвалення Верховною Радою закону про освіту, котрий таокж реґулює використання мов у навчальному процесі шкіл національних меншин. Міністр Петер Сіярто назвав це "ножем у спину".

 

Також проти закону запротестувала Румунія.

 

08.09.2017