Громадськість вимагає в Денісової пояснень, а ГПУ кличе на допит.

 

 

Правозахисні громадські організації вимагають від уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової пояснити звільнення Андрія Козлова з посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів і прокоментувати оприлюднені Національним антикорупційним бюро та Управлінням спеціальних розслідувань ГПУ записи прослуховування працівників Окружного апеляційного суду Києва, які свідчать про домовленість призначити у ВККС за квотою уповноваженої лояльної людини.

 

"Голова ОАСК Павло Вовк публічно прокоментував брифінг НАБУ та ГПУ, назвавши аудіозаписи “непрофесійним монтажем” та стверджуючи, що “все брехня, від початку до кінця”. Водночас від Людмили Денісової протягом попередніх п’яти днів із моменту оприлюднення матеріалів жодних коментарів не прозвучало", – йдеться у заяві, яку підписали Українська Гельсінська спілка, ГО "Повернення додому", "Донецький меморіал", Крим-SOS, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Центр громадянських свобод, Центр прав людини ZMINA та центр "Соціальна дія".

 

Від правоохоронних органів правозахисники вимагають провести незалежне розслідування інформації щодо ймовірного вчинення Людмилою Денісовою кримінального правопорушення, а від Верховної  Ради – створити спеціальну комісію та підготувати висновок щодо наявності чи відсутності підстав для звільнення Денісової з посади уповноваженої з прав людини.

 

"Оприлюднена інформація кидає тінь на репутацію омбудсмена, ставить під сумнів її незалежність та неупередженість, більш того – свідчить про можливе вчинення кримінального правопорушення уповноваженим ВР з прав людини Людмилою Денісовою", – зазначно у зверненні правозахисників.

 

Вчора адвокат Людмили Денисової Андрій Тарасов повідомив, що омбудсмен вже отримала повістку від ГПУ і готується йти на допит – щоправда, він відмовився називати дату, на яку Денісовій призначено з'явитися у прокуратурі.

 

Нагадаємо, що раніше стало відомо про заплановані у цій справі допити голови ОАСК Павла Вовка та ще трьох суддів. На всіх чотирьох у ГПУ підготовлені та підписані підозри. вручити їх мають завтра, 2 серпня.

 

Павло Вовк

 

01.08.2019