Розкрилися деякі подробиці втручання WikiLeaks у вибори в США.

Зокрема, стало відомо про зустрічі Ассанжа з російськими пропагандистами та прокремлівськими гакерами.

 

 

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж в 2016 році під час передвиборчої кампанії в Сполучених Штатах особисто керував публікацією викраденого прокремлівськими гакерами листування представників Демократичної партії. Про це йдеться в розслідуванні телеканалу CNN. В основу журналістського матеріалу лягли дані анонімних джерел і звіти іспанської охоронної компанії UC Global, яка стежила за Ассанжем на замовлення уряду Еквадору.

 

CNN стверджує, що Ассанж організував в амбасаді Еквадору в Лондоні командний центр. Він домігся, щоб йому надали доступ до інтернету й телефонний зв'язок. Ассанжу дозволили проводити таємні зустрічі: він склав список тих, хто міг вільно відвідувати дипломатичне представництво, й отримав право викреслювати імена людей з журналів відвідувань.

 

У червні 2016 року, як подається в звітах UC Global, Ассанж провів у амбасаді 75 зустрічей. Наприклад, Ассанж п'ять разів зустрічався з працівниками російського пропагандистського телеканалу RT. Він, зокрема, двічі спілкувався з керівником RT у Великій Британії Миколою Богачіхіним.

 

У липні 2016 року до Джуліана Ассанжа приходили німці Ендрю Мюллер-Маґун (Andrew Müller-Maguhn) і Бернд Фікс (Bernd Fix), котрих CNN називає «гакерами світового рівня». Саме вони, скоріш за все, передали Ассанжеві листи, викрадені в американських демократів на замовлення російських спецслужб.

 

Нагадаємо, що в лондонській амбасаді Еквадору Ассанж переховувався з червня 2012 до квітня 2019 року.

 

Зараз США очікують екстрадиції Ассанжа з Великої Британії, де в квітні 2019-го його засудили до 50 тижнів позбавлення волі. Влада США серед іншого звинувачує Ассанжа в шпигунстві й у змові з метою зламу урядового комп'ютера. Йому загрожує 175 років тюремного ув'язнення.

16.07.2019