США висунули Джуліану Ассанжу звинувачення за 17-ма новими пунктами.

Засновникові Wikileaks загрожує позбавлення волі на 175 років.

 

 

Міністерство юстиції США висунуло нові звинувачення проти Джуліана Ассанжа. Засновника Wikileaks звинувачують, зокрема, в незаконному отриманні й публікації засекреченої інформації, оприлюднення якої ставить під загрозу безпеку країни. До такої інформації, зокрема, належать імена аґентів, котрі працюють в Ірані, Китаї та Сирії. Про це говориться в заяві Міністерства юстиції США, опублікованій в четвер, 23 травня, на офіційному сайті відомства.

 

Раніше Вашінґтон висував Ассанжеві лише одне звинувачення – в змові з колишнім аналітиком розвідки Бредлі Меннінґом (тепер Челсі Меннінґ), з метою зламу комп'ютерної мережі Пентаґону і отримання доступу до таємної інформації. Нові звинувачення суттєво змінюють ситуацію навколо справи Ассанжа, оскільки вони передбачають значно серйозніші наслідки для обвинуваченого, якщо будуть доведені. За словами офіційних представників Міністерства юстиції, максимальне покарання за кожним з пунктів звинувачення становить 10 років ув'язнення. Тож, якщо 47-річного Ассанжа видадуть США і там його визнають винним за всіма 18 пунктами, засновника WikiLeaks можуть засудити до 175 років позбавлення волі.

 

Нагадаємо, що британська поліція затримала Джуліана Ассанжа 11 квітня, коли той був змушений полишити територію амбасади Еквадору.1 травня суд в Лондоні засудив засновника Wikileaks до 50 тижнів позбавлення волі за порушення умов запобіжного заходу. А у травні прокуратура Швеції знову відкрила кримінальну справу проти Ассанжа за звинуваченням у зґвалтуванні й видала європейський ордер на його арешт.

24.05.2019