Проросійська Партія соціалістів здобула першу позицію на виборах в Молдові.

Шестивідсотковий поріг подолали ще три партії.

 

 

На парламентських виборах в Молдові, які відбулися в неділю, 24 лютого, лідером електоральних симпатій стала пропрезидентська Партія соціалістів, котра неприховано симпатизує Кремлю. Про це свідчать дані Центральної виборчої комісії, які наводить інформаційний портал NOI.md.

 

За підсумками опрацювання 97,29 відсотка бюлетенів, соціалісти набирають 31,39 відсотка голосів. На другому місці – проєвропейський блок ACUM (26,1%), який об'єднує партії – «Дія і солідарність» під керівництвом Маї Санду та «Гідність і правда» на чолі з Адріаном Нестасе, далі йде правляча Демократична партія Молдови (24%). До парламенту також проходить партія «ШОР» Ілана Шора, за неї проголосували 8,4% молдован. Інші партії не долають шестивідсоткового виборчого бар'єра. Електоральна фреквенція, за даними ЦВК, становила на виборах 49,2%.

 

Голосування вперше проводили за змішаною виборчою системою, а це означає, що 50 депутатів обирали за партійними списками, ще 51 депутата – на одномандатних округах. Вперше на виборчих дільницях було встановлено відеокамери. Ще одним нововведенням нинішніх виборів стало скасування «дня тиші»: агітувати за кандидатів можна було і в день голосування, зокрема й на підході до виборчих дільниць.

 

 На думку низки експертів, створити після виборів правлячу коаліцію буде вкрай складно. Про це свідчать, зокрема, заяви головних електоральних конкурентів. 21 лютого на прес-конференції в Кишиневі лідери виборчого блоку ACUM – Майя Санду і Адріан Нестасе – пообіцяли не вступати в коаліції у парламенті ні з Демпартією, ні з соціалістами, ні з «іншими проолігархічними й антиєвропейськими силами». Партії, що входять до блоку ACUM, виступають за євроінтеграцію й об'єднання з Румунією, зміцнення дружби зі США і співпрацю з НАТО.

25.02.2019