У Молдові проходять парламентські вибори.

Проросійські сили мають всі шанси посилити свій вплив у законодавчому органі республіки.

 

 

У Молдові в неділю, 24 лютого, о 07:00 за місцевим часом розпочалися вибори до парламенту, який є провідною політичною гілкою влади в країні. У виборах беруть участь 15 політичних партій і 320 кандидатів-одномандатників. Про це повідомив молдавський інформаційний портал NOI.md.

 

Виборцям належить вибрати 101 депутата законодавчого органу республіки на чотири роки. Парламентська більшість визначить склад майбутнього уряду.

 

Голосування вперше проводиться за змішаною виборчою системою, а це означає, що 50 депутатів будуть обрані за партійними списками, ще 51 депутат – на одномандатних округах. Вперше на виборчих дільницях встановлено відеокамери. Ще одним нововведенням нинішніх виборів є скасування «дня тиші»: агітувати за кандидатів можна і в день голосування, зокрема й на підході до виборчих дільниць.

 

Свіжі соціологічні дослідження показують, що в парламент, найімовірніше, увійде три партії: президентська і водночас прокремлівська Партія соціалістів (20%), позасистемний опозиційний блок ACUM, який об'єднує партії «Дія і солідарність» під керівництвом Майї Санду та «Гідність і правда» на чолі з Адріаном Нестасе (12%), і правляча Партія демократів (9%) під керівництвом олігарха Влада Плахотнюка. Решта політсил, за підсумками останніх опитувань громадської думки, не долають шестивідсоткового виборчого порога.

 

На думку низки експертів, створити після виборів правлячу коаліцію буде вкрай складно. Про це свідчать, зокрема, заяви головних електоральних конкурентів. 21 лютого на прес-конференції в Кишиневі лідери виборчого блоку ACUM – Майя Санду і Адріан Нестасе – пообіцяли не вступати в коаліції у парламенті ні з Демпартією, ні з соціалістами, ні з «іншими проолігархічними й антиєвропейськими силами». Партії, що входять до блоку ACUM, виступають за євроінтеграцію й об'єднання з Румунією, зміцнення дружби зі США і співпрацю з НАТО.

24.02.2019