Встановлено особу третього отруювача Скрипалів.

Ним виявився співробітник ГРУ високого рангу.

 

 

Третій імовірний співучасник отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, раніше відомий під ім'ям «Сергій Федотов», ідентифікований як високопоставлений співробітник Головного розвідувального управління Генерального штабу Міноборони РФ Денис Сєргєєв. Про це в четвер, 14 лютого, повідомила журналістська розслідувальна група Bellingcat.

 

За інформацією журналістів, Денис Сєргєєв народився 17 вересня 1973 року в казахському місті Ушаралі неподалік радянсько-китайського кордону. Проходив строкову службу в Новоросійську.

 

Між 2000 і 2002 роками Сєргєєв був переведений до Москви і вступив до елітної Військово-дипломатичної академії, яку жартома називають «консерваторією ГРУ». За оцінками розслідувачів з Bellingcat, виходячи з терміну служби і характеру призначень Сєргєєва після навчання в академії, сьогодні він мав би носити звання полковника або генерал-майора.

 

Псевдо «Сергій Федотов» закріпилося за ним з 2010 року. Паспорт на це ім'я видав усе той же паспортний стіл 770001 в Москві, в якому отримували паспорти два інших отруювачі Скрипалів – Мішкін і Чепіга.

 

Як вказано в розслідуванні, точна роль Дениса Сєргєєва в підготовці й отруєнні Скрипалів поки що не з'ясована. Як і те, чи був він особисто в Солсбері. Відомо, що Сєргєєв прилетів до Лондона 2 березня ранковим рейсом «Аерофлоту». Того ж дня, але вже пізнішим рейсом, до англійської столиці дісталися Мішкін і Чепіга.

 

Сєргєєв забронював зворотний рейс на літак «Аерофлоту» з Гітроу до Москви на 4 березня, день, коли були отруєні Скрипалі. Однак, за даними Bellingcat, розвідник так і не з'явився на летовищі, незважаючи на те, що зареєструвався на рейс. Замість цього він якимось чином дістався до Рима і того ж дня вилетів назад до Москви.

 

Про те, що «Сергій Федотов» є третім підозрюваним у «справі Скрипалів», 6 лютого повідомила британська газета The Telegraph. Кілька днів по тому стало відомо, що людина з таким ім’ям може бути причетною до спроби отруєння болгарського бізнесмена Еміляна Гебрева в 2015 році. Існує підозра, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною з групи «Новічок».

15.02.2019