Відправкою посилок з бомбами в Іспанії керувало російське ГРУ.

Кремль хотів у такий спосіб відлякати Захід від військової допомоги Україні.

 

 

Російська розвідка причетна до розсилки пакетів із вибухівкою, що відбувалася наприкінці 2022 року в Іспанії. Про це повідомляє газета The New York Times із покликом на офіційних представників розвідки Сполучених Штатів.

 

За версією слідчих з Іспанії та інших країн, пакети з бомбами могли розсилати члени російських ультраправих організацій за завданням головного управління генштабу ЗС РФ (колишня назва — ГРУ). Передовсім ідеться про активістів Російського імперського руху.

 

Співрозмовники газети вважають, що цією операцією російська військова розвідка хотіла перевірити роботу своїх проксі-груп за кордоном на випадок, якщо Росія вирішить загострити конфлікт в Україні, а ще відлякати Захід від військової допомоги Україні. Окрім того, Кремль хотів у такий спосіб продемонструвати Заходу, що Москва здатна завдавати ударів усередині Європи, зокрема у столицях держав – членів НАТО. Проте представники США зазначили, що на даний момент у них немає інформації про те, що російська влада планує нові операції в Європі. Утім, на їхню думку, плани Путіна щодо терористичних атак можуть змінитися, якщо Росія й надалі зазнаватиме великих невдач в Україні.

 

«Це схоже на попереджувальний постріл. Росія посилає сигнал, що вона готова використати терористичні проксі для ударів у тилу Заходу», – розповів Натан Сейлз (Nathan Sales), який працював координатором Департаменту боротьби з тероризмом в адміністрації Дональда Трампа.

 

Нагадаємо, що наприкінці 2022 року в амбасаді України в Мадриді стався вибух, через що співробітник служби безпеки отримав легке поранення. Вибуховий пристрій був закладений у конверт, адресований амбасадору Сергієві Погорельцеву. Пізніше стало відомо і про інші вибухові пристрої, які надіслали на різні адреси в Іспанії: прем'єр-міністрові Педро Санчесу, в міноборони Іспанії, до посольства США в Мадриді, на авіабазу Torrejón de Ardoz, а також на адресу компанії Instalaza в Сарагосі, яка постачає зброю Україні.

23.01.2023