Велика Британія призупиняє видачу так званих «золотих віз».

Це один з кроків у кампанії боротьби  Лондона з «брудними грішми».

 

 

Об’єднане Королівство з п'ятниці призупиняє дію програми видачі так званих «золотих віз», які дають право іноземним інвесторам одержати посвідку на проживання в країні. Рішення пояснюють боротьбою з фінансовими злочинами. Про це повідомило видання The Guardian.

 

Офіційна назва такої візи Tier 1. Вона з'явилася 2008 року з метою привабити до Великої Британії багатих людей, котрі мешкають за межами Європейської Унії. У 2017 році було видано понад тисячу віз Tier 1, більшість яких отримали громадяни Росії та Китаю.

 

Такою візою користувався, зокрема, російський бізнесмен Роман Абрамович. Проте нещодавно, як ми вже повідомляли, у нього виникли проблеми з її пролонґацією. Урешті-решт російський олігарх був змушений відкликати заявку на отримання «золотої візи».

 

Щоб отримати цю візу, необхідно було інвестувати щонайменше два мільйони фунтів у господарку країни. Як правило, це реалізовувалося через придбання державних цінних паперів або акцій місцевих компаній в перші три місяці після переїзду до Великої Британії. Але програму почали критикувати через побоювання, що її використовують для відмивання грошей.

 

На думку експертів інформаційної аґенції Bloomberg, головним чином від скасування «золотої візи» постраждають російські олігархи. Об’єднане Королівство вже давно було особливо привабливою країною для багатих росіян завдяки тому, що це безпечне місце для ведення бізнесу, зберігання капіталу і навчання дітей. Але припинення програми вказує на те, що ця привабливість марнітиме на тлі дій британського уряду у відповідь на спробу отруєння Сергія Скрипаля. Після цього інциденту Лондон вирішив перевірити право на перебування в країні понад семи сотень росіян.

 

Речники британського уряду пообіцяли, що видачу «золотих віз» відновлять щойно після того, як з'явиться система перевірки походження фінансів. Перевіркою фінансових і бізнес-інтересів здобувачів займатимуться незалежні аудитори.

06.12.2018