Британська влада зобов'язала російських олігархів пояснити походження статків.

Першим це випало зробити колишньому губернаторові Камчатки Романові Абрамовичу.

 

 

Російський олігарх Роман Абрамович повинен пояснити британській владі походження своїх статків, аби отримати нову візу, яка дозволить йому повернутися на територію Великої Британії. Про це написало видання The Telegraph.

 

На території Об’єднаного Королівства Абрамович зберігає мільярдні статки у вигляді нерухомості й різноманітних активів. Він, зокрема, є власником англійського футбольного клубу Chelsea.

 

Нові жорсткіші правила отримання візи вимагають підтвердити, що статки заявника зароблено законним шляхом. Водночас, як зазначає видання, ситуація, що склалася, не означає проведення розслідування щодо Абрамовича.

 

За даними The Telegraph, у бізнесмена була так звана інвестиційна віза, яку видають після вкладання в британську господарку понад двох мільйонів фунтів стерлінгів. Ця віза видається на три роки і чотири місяці, після чого її можна подовжити.

 

Термін дії попередньої візи Абрамовича закінчився в квітні. Напередодні, 20 травня, низка джерел з оточення олігарха повідомили, що йому не видали нової британської візи. Це не дозволило Абрамовичу відвідати фінал Кубка Англії за участі належного йому футбольного клубу Chelsea.

 

У понеділок, 21 травня, комітет британського парламенту з закордонних справ опублікував доповідь про «брудні гроші» з Росії. У документі говориться, що Велика Британія не повинна закривати очі на дії «клептократів з оточення президента Путіна і порушників прав людини», котрі за допомогою відмитих грошей «послаблюють наші альянси і підривають віру в наші інститути». У Кремлі публікацію доповіді назвали «провокацією, влаштованою британською стороною».

22.05.2018