Порошенко подав до ВР проект про скасування договору дружби з РФ.

 

Президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради проект закону про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

 

Згідно з текстом проекту,  угоду пропоновано розірвати із 1 квітня 2019 року.

 

"Припинити з 1 квітня 2019 р. дію договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією, учиненого 31 травня 1997 р. в Києві та ратифікованого Верховною Радою України від 14 січня 1998 р. відповідно до статті 40 договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією", – йдеться в законопроекті №0206.

 

У законопроекті зазначено, що припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

 

Нагадаємо, 6 вересня 2018 року Рада національної безпеки та оборони України підтримала ініціативу Президента Порошенка про непродовження Договору про дружбу, партнерство і співробітництво з РФ.

 

Президент своїм указом 17 вересня ввів у дію рішення РНБО.

 

Як повідомляв Павло Клімкін, 21 вересня МЗС України направило ноту російській стороні про непродовження договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ.

 

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією уклали 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з автоматичною пролонгацією документа на кожні нові 10 років, якщо сторони не висловляться проти).

 

Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Ґосдума – 25 грудня 1998 року.

 

Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

 

03.12.2018