Порошенко підписав рішення про вихід із договору про дружбу з РФ.

 

Президент України Петро Порошенко підписав указ про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 року щодо договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

 

Про це йдеться у повідомленні Адміністрації президента.

 

Нагадаємо, Рада національної безпеки і оборони України підтримала пропозиції Міністерства закордонних справ України щодо припинення Україною дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, підписаного 31 травня 1997 року.

 

Міністерство закордонних справ має заявити Російській Федерації про бажання України припинити дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, підписаного 31 травня 1997 року, на підставі статті 40 цього договору (завершення десятирічки) та внести у встановленому порядку на розгляд Президентові України проект закону України щодо припинення дії договору.

 

Також, згідно з рішенням РНБО, МЗС має поінформувати Організацію Об’єднаних Націй, Організацію з безпеки та співробітництва в Європі, інші міжнародні організації про бажання України припинити дію договору про дружбу та підстави припинення.

 

У понеділок міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив: Україна має план перегляду і поступового припинення дії всіх договорів з РФ.

 

Міністр заявив, що Україна свідомо не припиняла дію договору про дружбу з Росією, тому що це було вигідно українській стороні і використовувалося в міжнародних судових процесах.

 

"Те саме буде з договором стосовно Азову – звичайно, він не буде працювати в майбутньому. Але коли ми припинимо його дію – це інше питання",— сказав Клімкін після засідання Євроатлантичного форуму в Києві, інформує "Європейська правда".

 

Міністр відмовився вдаватися в деталі розробки плану.

 

"Якщо ми цей план оголосимо вже зараз, то Росія використає це проти нас у судових процесах", — зазначив Клімкін.

 

17.09.2018