Константинополь схвалив проект статуту української Церкви.

 

Синод Вселенського патріархату схвалив проект статуту майбутньої української автокефальної Церкви, водночас, усупереч очікуванням, публічно не повідомив остаточної дати проведення об'єднавчого собору. 

 

 

Про це повідомляє "BBC News Україна".

 

"У контексті попереднього рішення Вселенського патріархату щодо надання автокефалії українській Церкві та підготовки до надання патріархального і синодального томосу Священний Синод схвалив проект конституційного статуту української Церкви", – йдеться в повідомлені, наданому медіям по завершенні синоду.

 

 

Водночас, згідно з попередньою інформацією, собор має відбутися у грудні.

 

Тим часом Президент України Петро Порошенко привітав українців із рішенням про скликання об'єднавчого православного собору та заявив, що Патріарх Варфоломій буде готовий оголосити його дату.

 

Президент також заявив, що Константинополь затвердив текст Томосу для української Церкви, хоча такого рішення немає у повідомленні, яке надали журналістам у Стамбулі.

 

"Ми, українці, надзвичайно вдячні Всесвятості Варфоломію за таку любов і увагу", – заявив Порошенко та назвав Томос "грамотою про духовну незалежність України".

 

"Москва, держава і російська Церква – ФСБшники і церковники, хто в погонах, хто в рясах, хто в хрестах, хто в лампасах – не боялися ніякого гріха, тільки щоб зірвати це рішення. Але Господь був з нами, тому що ми ведемо правильну боротьбу за нашу незалежність, і Томос – це історична подія на цьому шляху ", – підкреслив Президент України.

 

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, котрий їздив у Константинополь на час синоду, заявив з місця подій: текст Томосу про надання українській православній Церкві автокефалії вже готовий, а дата Об'єднавчого собору буде оголошена найближчим часом, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

Як писав Z, про синод Вселенського патріархату 27–29 листопада писали, що він має затвердити вирішальні рішення для української Церкви – визначити дату собору в Україні й укласти Томос, котрий згодом отримає предстоятель автокефальної Церкви.

 

Перед синодом Константинополь повідомляв: "У той час, коли триває процес підготовки до Священної ради (Собору) православної Церкви в Україні, його конкретну дату в грудні 2018 року представлять для підтвердження та оголошення Священного синоду Вселенського патріархату".

 

29.11.2018