"Бо прийшов час": Александрійський патріархат визнав ПЦУ.

 

Александрійський патріархат офіційно визнав автокефальну Православну Церкву України – патріарх Феодор ІІ під час літурґії вшанував митрополита Київського Епіфанія.

 

 

Про це йдеться у комюніке Патріархату Александрійського і всієї Африки. Переклад комюніке поширив архієпископ Чернігівський ПЦУ Євстратій Зоря.

 

Православна Церква України також поширила фотокопію протоколу із Александрії, в котрому йдеться про визнання української Автокефалії.

 

"Після всього того, що з позитивним результатом ми обговорили і особисто з кожним з вас, і після зрілого обміркування і численних молитов, закликавши натхнення Утішителя Святого Духа і піклуючись про єдність Православної Церкви, ми прийшли до рішення визнати Автокефалію Православної Церкви України і її Предстоятеля Блаженнішого к.к. Епіфанія, бо прийшов час", – зазначено у протоколі.

 

 

Александрійський патріархат став першим серед старих патріархатів православного світу (після Константинополя, який надав Томос), що почав євхаристійне спілкування з ПЦУ та почав поминати її предстоятеля, зазначає BBC News Україна.

 

Александрія займає друге місце у диптиху православних Церков світу і, до речі, святкує Різдво, як і Вселенський патріархат, 25 грудня за новоюліанським календарем, що збігається з григоріанським.

 

"Визнання Александрійським патріархатом ПЦУ стане потужним сигналом для всього православного світу. Адже багато інших помісних Церков вже заявляли, що будуть визначатись щодо свого ставлення до Православної церкви України після того, як її визнають старі патріархати, такі як Александрійський".

 

BBC News Україна

 

Російська православна Церква намагалася не допустити визнання української Автокефалії Александрією. Москва послідовно спілкувалась з Феодором ІІ, очільники двох Церков неодноразово зустрічались. Експерти припускали, що РПЦ докладе максимальних зусиль, щоб Александрійський патріарх не визнав ПЦУ. Минулого року Феодор ІІ їздив до Росії на святкування річниці Хрещення Русі.

 

Раніше вже Елладська православна Церква визнала ПЦУ. Грецька Церква займає 11 місце у диптиху православних церков світу, але вона не є патріархатом. Релігійні експерти вказують, що Александрійський патріархат частково залежний від Греції, а тому його рішення слідом за Грецькою церквою є досить логічним.

 

Подібного кроку також можна очікувати від Єрусалимського патріархату. Серед автокефальних Церков, які можуть у найближчому майбутньому визнати ПЦУ, також називають Кіпрську, Румунську та Грузинську.

 

08.11.2019