Елладська Церква першою визнала ПЦУ.

 

Позачерговий собор ієрархів (зібрання усіх єпископів) грецької Церкви схвалив рішення про визнання автокефальної Православної Церкви України. 

 

 

 

Вже незабаром предстоятель ПЦУ Епіфаній може відвідати Грецію та співслужити з предстоятелем Церкви Еллади. Це буде останнім етапом визнання ПЦУ з боку грецької Церкви, повідомляє BBC News Україна.

 

Таким чином Елладська Церква стала першою після Вселенського патріархату (який надав автокефалію ПЦУ) з-поміж помісних православних Церков світу, яка визнала незалежну ПЦУ та вступає з нею у євхаристійне (міжцерковне) спілкування.

 

Вона є однією з найбільших православних Церков світу й вважається у Греції державною.

 

Рішення в Афінах має відкрити шлях для активнішого визнання незалежної від Москви Православної Церкви України світовим православ'ям. Також це може сприяти переходу до автокефальної Церкви парафій від УПЦ МП.

 

Українське питання на позачерговому соборі доповів предстоятель Елладської Церкви архієпископ Афін Ієронім.

 

Ще у серпні на засіданні синоду (виконавчий орган церкви з 12-ти єпископів) Церкви Еллади заслухали звіти двох спеціальних комісій, які вивчили питання автокефалії ПЦУ і презентували позитивні для ПЦУ висновки.

 

Тоді синод вирішив, що у світлі українського питання Вселенський патріарх має право проголошувати автокефалію помісних Церков. Це право послідовно заперечує Російська православна церква.

 

Тоді ж синод вказав на право архієпископа Афінського вирішувати питання, пов'язані з визнанням нової автокефальної Церкви в Україні.

 

Відтак, Елладська Церква почне поминати предстоятеля ПЦУ у диптиху (переліку) предстоятелів помісних православних Церков світу, а митрополит Епіфаній має відвідати Афіни та співслужити з предстоятелем архієпископом Ієронімом на його запрошення. Саме цей момент можна вважати формальним початком церковного спілкування.

 

Після рішення Елладської Церкви священники та єпископи обох Церков зможуть співслужити під час літургій, відвідувати храми та налагоджувати інші форми спілкування, зокрема і в освітній сфері.

 

Офіційне визнання автокефальної ПЦУ та встановлення церковного спілкування у світському житті можна порівняти з визнанням однієї держави іншою та встановленням дипломатичних стосунків.

 

Загалом у світі є 15 помісних православних Церков, їхніх предстоятелів поминають у чіткій послідовності – диптиху. Вселенський патріархат має в ньому перше місце, а Елладська Церква – 11. ПЦУ у цьому переліку займає 15-те місце.

 

Грецьку православну церкву вважають однією з найближчих до Вселенського патріархату через культурні, історичні та духовні зв'язки.

 

Раніше митрополит Епіфаній називав саме Елладську Церкву як таку, що може першою визнати ПЦУ. Однією з головних причин, чому питання визнання ПЦУ помісними Церквами затягнулося, він вказував протидію Російської православної церкви.

 

26 червня предстоятель Елладської православної Церкви архієпископ Афін Ієронім зустрівся з керівником відділу зовнішніх справ РПЦ митрополитом Іларіоном. Після зустрічі повідомляли про обговорення "єдності Церкви", але офіційно українського питання не згадували. Хоча експерти припускали, що темою обговорення якраз і було можливе визнання з боку Церкви Еллади ПЦУ.

 

14.10.2019