Вселенський патріархат оголосив, що об'єднавчий собор відбудеться в грудні.

 

Вселенський патріархат оголосив, що об'єднавчий собор Української православної Церкви відбудеться в грудні 2018 року. Точну дату повідомлять 27-29 листопада.

 

 

Про це йдеться у повідомленні головного секретаріату синоду Вселенського патріархату.

 

"В той час, коли триває процес підготовки до Священної ради (Собору) Православної церкви в Україні, його конкретну дату в грудні 2018 року представлять для підтвердження та оголошення Священного синоду Вселенського патріархату", – йдеться у повідомленні.

 

У повідомленні зазначено, що Вселенський патріархат підтверджує своє священне рішення про надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

 

BBC News Україна нагадує: для того, щоб отримати автокефалію, слід провести Собор українських архієреїв, які мають створити нову помісну Церкву та обрати предстоятеля.

 

11 жовтня священний Синод визнав канонічність усіх православних архієреїв в Україні, зокрема і раніше невизнаних з Української православної Церкви Київського патріархату (УПЦ КП) та Української автокефальної православної Церкви. Вони мають зібратись на Собор разом з охочими архієреями УПЦ Московського патріархату.

 

Брати участь у Соборі фактично мають право усі ієрархи УПЦ МП, але зустріч Президента України з ними 13 листопада для обговорення цього питання була фактично зірвана. 

 

У Соборі візьмуть участь понад 40 архієреїв УПЦ КП та 13 – від УАПЦ. І від точної кількості учасників від УПЦ МП залежить, чи зможуть вони серйозно вплинути на результати виборів.

 

Схему отримання автокефалії змальовують так: Собор створює Церкву та обирає предстоятеля, який їде на співслужіння з Вселенським патріархом до Константинополя, де отримує затверджений Синодом Томос.

 

Учасники процесу мусять узгодити всі суперечливі моменти та нюанси в Україні: спільний статут нової Церкви, назву і титул предстоятеля. А головне – фігуру самого предстоятеля. Перемовини щодо цього тривають у різноманітних форматах та комбінаціях між представниками українських Церков та екзархами Вселенського патріархату.

 

19.11.2018