Кіпрська церква визнала ПЦУ та Епіфанія.

 

Кіпрська церква визнала Православну церкву України – архієпископ Кіпру Хризостом ІІ 24 жовтня пом'янув предстоятеля ПЦУ Епіфанія під час літургії при рукоположенні нового єпископа Арсінойського Панкратія.

 

Про це повідомляє видання Nyxthimeron.

 

 

"Це надзвичайний та історичний розвиток подій, який має велике значення і,  звичайно, буде багато обговорюватися, поновлюючи питання про Автокефальну церкву України, яке, здавалося, було «приспане» через сильну проблему COVID-19", – ідеться в коментарі грецького видання, переклад котрого подає архієпископ ПЦУ Євстратій.

 

Поминання предстоятелем церкви керівника іншої автокефальної Церкви у православному світі означає її визнання, тлумачить BBC. Відтак Церква Кіпру стала третьою після Грецької церкви та Олександрійського патріархату, котра визнала ПЦУ.

 

Митрополит Епіфаній розповів журналістам, що він про несподіване рішення Церкви Кіпру дізнався зі ЗМІ, але чекали на нього з березня.

 

 

ПЦУ в офіційному коментарі висловила подяку братам во Христі за жест визнання.

 

"Таким чином, Кіпрська Церква, яка є однією з найдавніших помісних Церков, визнана автокефальною на ІІІ Вселенському соборі, та 10-та за місцем у Диптиху, доєдналася до визнання Томосу про автокефалію Православної церкви України та стала четвертою Церквою, яка визнає Помісну ПЦУ – після Вселенського патріархату, Церкви Греції та Олександрійського Патріархату. Ми дякуємо нашим православним братам і особисто Блаженнійшому архієпископу Хризостому за підтримку в непростий час становлення та взаємно молимося за них, за всю Кіпрську Церкву та побожний народ Кіпру", -- прокоментували у Православній церкві України.

 

Хоча священний Синод Церкви Кіпру рішення про визнання не ухвалював, предстоятелі Церков мають право поминати на літургії і таким чином визнавати інші Церкви. Пізніше Хризостом ІІ пояснив, що мусив нарешті ухвалити рішення. А якщо хтось з членів Синоду захоче обговорити його, то він до цього готовий. Але спочатку надішле листа Вселенському патріарху й отримає його відповідь. Керівник Церкви сказав, що його рішення укріпить православ'я та Церкву Кіпру.

 

Хризостом ІІ запевнив, що у разі розгляду рішення на синоді його підтримають якщо не одноголосно, то більшістю голосів.

 

Згодом чотири митрополити Кіпрської Церкви виступили з офіційним зверненням, в якому засудили дії архієпископа як такі, що порушують засади соборності. Вони повідомили, що вже обговорювали цю ініціативу на попередньому Синоді, але вирішили не поспішати, а спочатку його дослідити. Тепер вони вимагають від архієпископа скликання позачергового синоду.

 

Архієпископ ПЦУ Євстратій не здивувався демаршеві.

 

"Москва та її сателіти зараз розганятимуть «заяву» чотирьох ієрархів, які «категорично не згідні» з визнанням ПЦУ та вимагатимуть «скликання Синоду». Кожен може порахувати, скільки складають 4 з 18 та зробити висновок, чи зможуть ці чотири ієрархи досягти переваги їхньої (точніше – промосковської) позиції... Всі заяви та протести – не більше, ніж ритуальна спроба тісно пов‘язаних з Москвою ієрархів прикрити свою поразку у дворічній боротьбі проти визнання ПЦУ з боку Церкви Кіпру", – прокоментував Євстратій.

 

Російське православіє засудило рішення кіпрського архієпископа.

 

"Зробив він це самоправно, без згоди Синоду Кіпрської Церкви. Напевно, захотів догодити Фанару, але очевидно, що отримає великі проблеми у себе в Церкві", – прокоментував речник УПЦ МП Микола Данилевич.

 

Церква Кіпру є однією з найдревніших помісних православних церков – вона стала автокефальною ще в V столітті.

 

Кіпрська Церква ще навесні 2019 року розглядала українське питання, проте остаточне рішення відклала "на потім".

 

У першій хвилі визнання ПЦУ, окрім Кіпрської, як вказують у Константинополі, може бути Румунська православна церква, яка має добрі стосунки з Вселенським патріархатом.

 

24.10.2020