НАТО підтримало Україну в морському конфлікті з Росією.

Північноатлантичний альянс вимагає від Москви забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі.

 

 

 «НАТО уважно спостерігає за розвитком ситуації в Азовському морі й Керченській протоці та перебуває в контакті з українською владою», – про це говориться в заяві, яку розповсюдила в неділю, 25 листопада, на своїй офіційній сторінці в Twitter прес-секретарка Північноатлантичного альянсу Оана Лунґеску (Oana Lungescu).

 

«Ми закликаємо до стриманості й деескалації. НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, включно з її правом на судноплавство в своїх територіальних водах. Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі – відповідно до міжнародного законодавства», – наголошується в заяві Луґнеску

 

Як ми вже повідомляли, у зовнішньополітичній службі Європейської Унії також висловили побоювання у зв'язку з «небезпечним зростанням напруженості в Азовському морі і Керченській протоці». «Очікуємо, що Росія відновить вільний прохід суден через Керченську протоку, і закликаємо всіх діяти з максимальною стриманістю в інтересах негайної деескалації ситуації», – наголосила Майя Косянчич (Maja Kocijancic) – офіційна речниця керівниці європейської дипломатії Федеріки Моґеріні. При цьому вона нагадала, що будівництво Кримського мосту здійснювалося без згоди Києва і є «ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України».

 

Нагадаємо, що у неділю, 25 листопада, російський флот атакував три українські судна, котрі намагалися пройти крізь Керченську протоку в Азовське море. Кораблі захоплено. Є поранені.

 

26.11.2018