Речниця ЄС закликала Україну та Росію до "максимальної стриманості".

 

Європейський Союз закликав Росію відновити свободу руху в Керченській протоці. Водночас він звернувся до сторін із закликом не загострювати становище в Азовському морі.

 

Про це йдеться у заяві речниці ЄС Майї Косьянчич.

 

"Напруженість в Азовському морі та Керченській протоці небезпечно зросла після сьогоднішнього ранкового інциденту між російськими та українськими військово-морськими судами, коли останні намагалися пройти через Керченську протоку, а також подальші події, включаючи закриття руху російською владою і повідомлення про захоплення українських суден та постріли по них", – йдеться у заяві.

 

"Ми очікуємо, що Росія відновить свободу проходу в Керченській протоці, і закликаємо всіх діяти з максимальною стриманістю, щоб негайно провести деескалацію ситуації", – закликали в апараті Унії.

 

У ЄС нагадали, що голова дипломатії Федеріка Моґеріні нещодавно однозначно заявила: події в Азовському морі – це свідчення, "як нехтування основоположними правилами міжнародного співробітництва призводить до зростання нестабільності та напруги".

 

"Будівництво Керченського мосту відбулося без згоди України та є черговим порушенням її суверенітету і територіальної цілісності. Воно призвело до посилення контролю руху суден через протоку; паралельно відбувається мілітаризація Азовського моря. Європейський Союз очікує, що Росія припинить такі перевірки", – зазначили в Євросоюзі.

 

Унія запевнила, що ніколи не визнає незаконної анексії Кримського півострова Росією.

 

26.11.2018