Екзарх Константинополя: Офіційне повідомлення щодо Томосу буде за кілька годин.

 

Екзарх Константинополя в Україні, архієпископ Памфлійський Даниїл пообіцяв, що офіційне повідомлення щодо Томосу автокефалії для Української Церкви надійде зі Синоду Вселенського патріархату, котрий триває у Константинополі, протягом лічених годин.

 

Про це архієпископ заявив під час спілкування з журналістами перед початком засідання. Синод розпочався 9 жовтня, а завершиться нині, 11-го.

 

 

Відповідаючи на запитання репортерів про вчорашню доповідь, Даниїл сказав, що вона минула "чудово". "Ми провели першу зустріч з членами Священного Синоду, з Патріархом, ну, а сьогодні продовжимо – зараз зранку. Так що надіємося, що до кінця дня буде офіційне повідомлення для засобів масової інформації", – заявив екзарх.

 

Коментуючи настрої Синоду, Даниїл зазначив, що доповідь амбасадорів, відряджених Константинополем до України, була сприйнята "чудово". "Всі були зацікавлені українським питанням, давали багато питань, відповідей – так що думаю, що щось буде позитивне. Нині буде ще продовження доповіді і обговорення. За кілька годин ви почуєте результати", – поінформував архієпископ Памфлійський.

 

Екзархи Вселенського патріархату архієпископ Памфлійський Даниїл (США) та єпископ Едмонтонський Іларіон (Канада) прибули на засідання священного Синоду у середу. Єпископ Іларіон у коментарі журналістам зазначив, що вони приїхали до Стамбула "з великими надіями", а українські православні "готові до єднання".

 

Як писав Z, синод Вселенського патріархату розпочався у вівторок.

 

Синод відбувається за зачиненими дверима, офіційно навіть не розголошують порядку денного і намірів ієрархів.

 

Згідно з інформацією журналістів BBC, під час засідання планують схвалити певне рішення з українського питання. Один із варіантів – вже наприкінці Синоду проголосують та підпишуть надання Томосу про автокефалію. Інший варіант – Томос будуть обговорювати, але остаточно не затвердять.

 

У вівторок увечері з низки джерел пішла інформація про те, начебто Українській Церкві вже оформили Томос, – однак церковні ієрархи та державні службовці виступили зі спростуванням цих відомостей.

 

"Повідомлення, ніби «Томос вже є» – не відповідають дійсності, а інформаційно є шкідливими, бо після хвилі «перемоги» піде хвиля «зради», коли виявиться, що питання Синод ще не обговорив. Боролися за автокефалію 100 років – тож можемо ще трохи побути стриманими", – написав архієпископ Євстратій Зоря, речник УПЦ КП.

 

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко наголосив: єдиним надійним джерелом інформації щодо надання автокефалії є офіційні повідомлення Вселенського патріархату. "Не ведіться. Не створюйте очікувань і розчарувань. Зберігаймо спокій. Залишилось недовго", – зазначив Павленко, колишній заступник голови Адміністрації Президента, учасник переговорів із Константинополем від світської влади.

 

А вже у середу ввечері пішла протилежна інформація: "Німецька хвиля" з покликом на митрополита Австрійського Арсенія повідомила, що рішення про надання Томосу відклали.

 

Репортер BBC Святослав Хоменко уточнив: первісний коментар Арсенія був спотворений, він лише говорив про те, що питання Томосу розглянуть у належний час. Коментар австрійського митрополита був актуальним станом на ранок середи, ще до того, як екзархи презентували свою доповідь.

 

11.10.2018