Рішення щодо Томосу «буде прийнято у відповідний час».

Ймовірно, що воно буде ухвалене на засіданні Синоду Вселенського патріархату в середині листопада.

 

 

Про те, що питання надання Українській православній церкві автокефалії поки що відкладене, заявив у Стамбулі в середу, 10 жовтня, Митрополит Австрійський та екзарх Угорщини Арсеній (Кардамакіс) – повідомила телерадіокомпанія  Deutsche Welle. За словами Кардамакіса, на засіданні Синоду Вселенського патріархату було вирішено перенести ухвалення рішення щодо надання Томосу для України.

 

«Рішення щодо Томосу для України Вселенський патріархат Константинополя ухвалить, коли настане відповідний час. Ми не воліли б створювати жодних нових проблем, однак з Божою допомогою будемо чинити так, щоб усе було мирно», – наголосив у кулуарах  Синоду Арсеній, натякаючи на напругу в відносинах між Константинополем і Москвою щодо українського питання.

 

Нині Синод продовжить свою роботу, а наступне засідання Синоду Вселенського патріархату відбудеться з 9 до 11 листопада. Ймовірно, саме на ньому й буде вирішено питання Томосу для України.

 

Нагадаємо, 9 жовтня в Стамбулі розпочався триденний Синод Вселенського патріархату. Як повідомляли раніше, однією з тем обговорення на Синоді мало стати питання надання автокефалії українській Церкві.

 

19 квітня депутати Верховної Ради України підтримали звернення Президента України Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію. Цю ідею вже довгий час підтримує керівництво Української православної церкви Київського патріархату й Української автокефальної православної церкви.

11.10.2018