На синод у Константинополі прибули призначені в Україну екзархи.

 

Призначені в Україну екзархи Вселенського патріархату архієпископ Даниїл Памфілійський зі США та єпископ Іларіон Едмонтонський з Канади прибули на засідання священного Синоду, на якому можуть розглядати питання української автокефалії.

 

Про це повідомляє "BBC Україна" з резиденції патріархату.

 

 

Екзархи, яких у вересні направили до Києва в рамках підготовки до надання автокефалії, відмовились розповісти журналістам, коли саме вони звітуватимуть про свою роботу в Україні.

 

Єпископ Іларіон у коментарі журналістам зазначив, що вони приїхали до Стамбула "з великими надіями", а українські православні "готові до єднання".

 

Співрозмовник BBC сказав, що екзархи доповідатимуть про свою роботу в Україні сьогодні. Водночас, громадськості порадили не поспішати з висновками, адже отримання автокефалії – це тривалий процес.

 

Російські журналісти наполегливо запитували екзархів, чи спричинить автокефалія до загострення ситуації в Україні. Українські журналісти натомість почали закидати російським, що це "в них самих буде загострення". Відбулась словесна перепалка.

 

Синод відбувається за зачиненими дверима, а його порядку денного офіційно не повідомляють.

 

У вівторок увечері з низки джерел пішла інформація про те, начебто Українській Церкві вже оформили томос – однак церковні ієрархи та державні службовці виступили зі спростуванням цих відомостей.

 

"Повідомлення, ніби «Томос вже є» – не відповідають дійсності, а інформаційно є шкідливими, бо після хвилі «перемоги» піде хвиля «зради», коли виявиться, що питання Синод ще не обговорив. Боролися за автокефалію 100 років – тож можемо ще трохи побути стриманими", – написав на своїй сторінці у Facebook архієпископ Євстратій Зоря, речник УПЦ КП.

 

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко наголосив: єдиним надійним джерелом інформації щодо надання автокефалії є офіційні повідомлення Вселенського патріархату. Він додав: екзархи залишили хКиїв допіру 9 жовтня, а в Константинополі будуть 10-го.

 

"Не ведіться. Не створюйте очікувань і розчарувань. Зберігаймо спокій. Залишилось недовго", – зазначив Павленко у FB.

 

10.10.2018