ЄУ і США жорстко засудили гакерські атаки Кремля.

Це питання, зокрема, стане одним з пріоритетних у порядку денному саміту Євроунії в середині жовтня.

   

 

Керівництво Європейської Унії висловило обурення спробою російських спецслужб вчинити комп'ютерну атаку на сервери Організації зі забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) в Гаазі. «Агресивні дії Росії підважують міжнародне право і міжнародні установи», – заявили в четвер, 4 жовтня, президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, президент Європейської ради Дональд Туск і верховна представниця ЄУ зі закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні. Їхню заяву опубліковано на сайті Ради ЄУ.

 

За їхніми словами, невдала гакерська атака Москви на сервери ОЗХЗ є спробою «підірвати недоторканність цієї організації, демонстрацією неповаги до установи, яка бореться за заборону зброї масового знищення в усьому світі».

 

Стало відомо, що питання про кібербезпеку винесено на порядок денний найближчого саміту ЄУ, який пройде 17-18 жовтня.  Про це повідомив офіційний речник Туска Пребен Ааманн.

 

Тим часом Сполучені Штати звинуватили сімох росіян, котрі є співробітниками російської військової розвідки, в організації кібератак в різних країнах світу. Міністерство юстиції США  на своєму сайті повідомило імена росіян, котрим висунуто звинувачення. Стверджується, що всі вони – співробітники ГРУ. Це Олексій Моренець, Євген Серебряков, Іван Єрмаков, Артем Малишев, Дмитро Бадін, Олег Сотніков і Олексій Мінін. Четверо з них, як ми вже повідомляли, були в квітні поточного року вислані з Нідерландів після спроби гакерської атаки на штаб-квартиру ОЗХЗ.

 

Міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що Вашінґтон готовий оперативно надати допомогу країнам, які постраждали від російських кібератак. «Ми допомагатимемо нашим союзникам. У нас, а також у інших країн – членів НАТО є різні можливості для кіберзахисту», – повідомив він у Брюсселі на зустрічі з колегами з інших країн Північноатлантичного Альянсу.

04.10.2018