Нідерланди розповіли про висланих у квітні чотирьох співробітників ГРУ.

 

 

На спеціальній прес-конференції назвали імена висланих росіян і показали їхні дипломатичні паспорти.

 

У групу входили: хакери Алєксєй Морєнєць і Євґєній Сєрєбряков та оперативники Олеґ Сотников і Алєксєй Мінін.

 

Співробітники ГРУ, за версією Нідерландів, планували кібератаку на Організацію із забороні хімічної зброї (ОЗХЗ). У них було вилучено гакерське обладнання.

 

В Гаагу четверо росіян прибули 10 квітня. Їх зустрічав співробітник консульства РФ. На наступний день, як свідчать знимки з фотоапарата, виявленого в автомобілі, орендованому Алєксєм Мініним, співробітники ГРУ приїхали до штаб-квартири ОЗХЗ.

 

Один із виявлених у росіян телефонів, як з'ясувалося в ході розслідування, 9 квітня перебував на Комсомольському проспекті біля комплексу будівель Міноборони, які використовують, у тому числі, й кібервійська ГРУ.

 

Також була виявлена квитанція на поїздку в таксі від Несвижського провулка біля цього комплексу в аеропорт Шереметьєво, видана Алєксєю Морєнцю. Московський таксопарк підтвердив автентичність квитанції, знайденої у співробітника ГРУ в Нідерландах. Він їхав із ГРУ в аеропорт.

 

 

При затриманні Морєнєц намагався розбити свій телефон.

 

Один із висланих співробітників ГРУ – Євґєній Сєрєбряков – також брав участь у кібератаці на поліцію і прокуратуру в Малайзії, евентуально – намагаючись добути відомості про катастрофу літака рейсу MH17 в Донецькій області: його ноутбук у грудні минулого року, зокрема, підключався до Wi-Fi в одному з готелів у Малайзії.

 

У вересні 2016 року цей комп'ютер підключався до Wi-Fi в швейцарській Лозанні, швейцарські ЗМІ писали про висланих з Нідерландів російських шпигунів, які намагалися зламати лабораторію Spiez в Швейцарії. Вона фігурувала в справі про отруєння Сергія і Юлії Скрипалів.

 

Глава уряду Нідерландів Марк Рютте і прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей вже виступили зі спільною заявою. Російська військова розвідка, йдеться в заяві, проводить «неприйнятні» кібератаки, спрямовані на міжнародні організації по всьому світу.

 

Глава Пентагону Джеймс Меттіс пообіцяв, що країни, які постраждали від російських кібератак, спільно ухвалять «політичне рішення» про заходи у відповідь.

 

 

04.10.2018