Прем'єр-міністру Швеції оголосили вотум недовіри.

Стефан Льовен залишатиметься на посаді ще принаймні до завершення коаліційних перемовин.

    

                                                        Стефан Льовен

 

Через два тижні після парламентських виборів у Швеції Ріксдаґ висловив вотум недовіри чинному прем'єр-міністрові країни соціал-демократові Стефану Льовену (Stefan Löfven). За зміщення керівника уряду з посади у вівторок, 25 вересня, проголосувало 204 парламентарі й лише 142 депутати висловили підтримку прем'єрові, повідомляє видання Spiegel Online.

 

За демісію Стефана Льовена проголосували передовсім представники консервативної «Поміркованої партії» і прапопопулістської партії «Шведські демократи». До речі, саме ці дві партії проголосували напередодні за нового голову парламенту. Ним став представник консерваторів Андреас Норлєн (Andreas Norlén). Його підтримали 203 з 349 депутатів Ріксдаґу. Хоча голосування й було таємним, проте праві популісти відкрито заявили, що підтримують кандидата від «Поміркованої партії» на противагу претендентові на цю посаду від Соціал-демократичної робітничої партії Швеції.

 

Нагадаємо, що на парламентських виборах 9 вересня партії очолюваного Льовеном урядового червоно-зеленого блоку здобули перемогу над опозиційним правоцентристським альянсом з перевагою лише в один депутатський мандат – 144 проти 143. Третьою силою в парламенті (62 місця) стала правопопулістська партія «Шведські демократи».

 

За шведським законодавством голосування щодо кандидатури прем'єр-міністра має відбутися не пізніше, ніж через два тижні після виборів спікера. Якщо кандидатура не буде підтримана більшістю, голова Ріксдаґу може ще тричі висунути нові кандидатури. Якщо жодна з чотирьох кандидатур так і не отримає підтримки парламенту, в країні оголосять нові вибори.

 

З актуальним парламентом позачергові вибори є доволі ймовірними. Або ж знову буде сформовано уряд меншості. Варіант «великої коаліції» – консерватори + соціал-демократи – експерти оцінюють як малоймовірний, хоча й повністю його не відкидають.

25.09.2018