На виборах у Швеції перемогли соціал-демократи.

 

Праві популісти не змогли досягнути тих рекордних результатів, які їм напередодні пророкували демоскопи.

 

              Прем'єр-міністр Швеції соціал-демократ Стефан Льовен 

 

На виборах до Ріксдаґу Швеції, які відбулися в неділю, 9 вересня, перемогу здобула Соціал-демократична робітнича партія Швеції. Щоправда, соціал-демократи втратили значну кількість мандатів порівняно з результатами виборів 2014 року. Друге місце посіла консервативна «Поміркована партія». І щойно на третій позиції – правопопулістська партія «Шведські демократи».

 

Соціал-демократи отримали 28,3 відсотка голосів, що є найгіршим результатом для партії за останні сто років. «Поміркована партія» зібрала голоси 19,8 відсотка виборців. Про це повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Популісти, своєю чергою, набрали 17,6 відсотка, що хоч і стало найкращим результатом в недовгій історії «Шведських демократів», проте прогнозовані раніше 25% залишилися для них недосяжними.

 

 

«Шведські демократи» почали набирати популярності з 2014 року. Партія відома своєю антиєвропейською позицією, вона виступає проти ліберальної міґраційної політики. Відомо теж, що «Шведських демократів» активно підтримали під час передвиборчої кампанії кремлівські тролі і гакери.

 

Експерти вважають, що формування шведського уряду цього разу має стати особливо складним у зв'язку з тим, що жоден з традиційних блоків не матиме в парламенті абсолютної більшості, а вступати в коаліцію з правими популістами ніхто не бажає.

10.09.2018