Кремль намагався перевезти Джуліана Ассанжа до Росії.

Цьому плану перешкодила влада Великої Британії.

 

 

Стало відомо, що російські дипломати вели минулого року таємні перемовини з людьми, близькими до засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа, щоб організувати його втечу з амбасади Еквадору в Лондоні. Про це в п'ятницю, 21 вересня, повідомила британська газета The Guardian. Операція була запланована на Різдво 2017 року.

 

Передбачалося, що Ассанжа вивезуть з амбасади на дипломатичній машині, а потім доставлять у Росію морем. Згідно з планом, засновник Wikileaks отримає дипломатичні документи, які забезпечили б йому недоторканність.

 

Відомо, що рішення ухвалювалося на найвищому рівні. За даними газети, президент Еквадору Ленін Морено вступив у контакт із Росією, щоб вирішити ситуацію з Ассанжем, котрий на той час вже протягом п’яти років перебував в еквадорській амбасаді в Лондоні, рятуючись від арешту. 19 грудня 2017 року Еквадор погодився надати Ассанджу посаду в своїй амбасаді в Москві.

 

Утім, 21 грудня Велика Британія сповістила Еквадор, що не надасть Ассанжу привілеїв та імунітету, якими володіють дипломати згідно з Віденською конвенцією. Тобто Ассандж не отримав можливості безпечно полишити територію амбасади Еквадору в Лондоні. А план з нелегальною втечею визнали занадто ризикованим.

 

МЗС РФ у своєму Twitter назвав публікацію The Guardian «дезінформацією і фейком». «Російські дипломати не виходили ні на працівників амбасади Еквадору в Лондоні, ні на представників пана Ассанжа для того, щоб сприяти його виїзду з території Великої Британії», – запевняло російське зовнішньополітичне відомство.

 

Нагадаємо, що Джуліан Ассанж перебуає в амбасаді Еквадору з середини 2012 року. Там він спочатку переховувався від видачі до Швеції за звинуваченням у зґвалтуванні, але в травні 2017 року розслідування проти нього припинили. Однак лондонська поліція заявляє, що затримає Ассанжа відразу після виходу з будівлі, оскільки є ще і британський ордер на його арешт, виписаний після того, як той не з'явився в суд, тим самим порушивши закон.

 

Нещодавно стало теж відомо, що ще 2010 року Джуліан Ассанж намагався виїхати до Росії. Виявлено документи, які засвідчують, що він виробляв російську візу в російському посольстві в Лондоні.

22.09.2018