Джуліан Ассанж планував виїхати до Росії.

Існує інформація, що він навіть встиг отримати російську візу.

 

 

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж (Julian Assange) подавав документи на російську візу в 2010 році. Це сталося вже після того, як прокуратура Швеції висунула йому звинувачення у сексуальних домаганнях, повідомляє інформаційна аґенція Associated Press з покликом на документи, які потрапили в її розпорядження.

 

За даними аґенції, Ассанж звертався до російського посольства в Лондоні. Відомо, що на прохання Ассанжа паспорт з візою повинен був забрати його друг Ісраель Шамір, на ім’я котрого була виписана відповідна довіреність.

 

 

У коментарі для Associated Press Шамір заявив, що не може згадати деталі події. Проте сім років тому в інтерв'ю російській радіостанції «Life Звук» він заявляв: «Росія стане одним з тих місць, де він (Джуліан Ассанж) і його організація (WikiLeaks) комфортно працюватимуть». На запитання радіомодератора, чи має Ассанж друзів у Кремлі, Шамір відповів: «Будемо сподіватися, що це так». Він назвав Росію «островом свободи» і підтвердив, що особисто передав Ассанжу документи з російської візою.

 

Нагадаємо, що Джуліан Ассанж перебуває з 2012 року на території еквадорського посольства в Лондоні. Він не може полишити території дипмісії, оскільки побоюється арешту за запитом Швеції і подальшої екстрадиції до США. Американська влада звинувачує Ассанжа в публікації секретних матеріалів Державного департаменту. Окрім того, Ассанжу закидають співпрацю з російськими спецслужбами у справі втручання у вибори президента США 2016 року. Офіційно, проте, у цій справі звинувачення на його адресу не висунуті.

17.09.2018