Російське антидопінгове агентство відновлено в правах.

Відповідне рішення щодо РУСАДА ухвалила Всесвітня антидопінгова агенція.

 

    

Рішення про відновлення в правах Російського антидопінгового агентства (РУСАДА)  ухвалив виконком Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA).  Засідання виконкому WADA відбулося на Сейшельських островах в четвер, 20 вересня. Про це повідомило видання Süddeutsche Zeitung.

 

За відновлення РУСАДА в правах висловилося дев’ятеро членів виконкому, ще двоє виступили проти. Як заявив голова WADA Крейґ Ріді (Craig Reedie), рішення повернути акредитацію РУСАДА ухвалено з умовою дотримання російським агентством «суворих вимог».

 

Зокрема, акредитація може бути знову відкликана, якщо Росія до кінця року не надасть доступу до даних московської антидопінгової лабораторії. Окрім того, Москва повинна письмово визнати висновки комісії Міжнародного олімпійського комітету під керівництвом Самуеля Шміда, яка розслідувала ситуацію з допінг-тестами на Олімпіаді 2014 року в Сочі.

 

Раніше зі заявою проти повернення РУСАДА акредитації виступили 13 національних антидопінгових агенцій. «Ми, міжнародні антидопінгові агенції, вражені тим компромісним рішенням щодо відновлення прав РУСАДА, яке було запропоноване більшістю голосів комітету WADA», – наголошено в заяві. На думку її авторів, спочатку російська сторона повинна довести, що знову відповідає критеріям WADA.

 

З аналогічною позицією виступила й Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAAF). А колишній керівник московської антидопінгової лабораторії інформатор WADA Григорій Родченков заявив: «WADA не повинна піддаватися на маніпуляції і помилкові твердження Міністерства спорту РФ – того самого кремлівського органу, який полегшив впровадження допінг-програми і брехливо стверджував про дотримання правил. Це буде рівнозначно катастрофі для чистого спорту».

 

Нагадаємо, що 2015 року WADA визнала РУСАДА таким, що не відповідає її кодексу, і позбавила акредитації. Рішення було ухвалене на тлі численних допінгових скандалів, які прогриміли в Росії після Олімпійських ігор-2014 в Сочі.

20.09.2018