Московську антидопінгову лабораторію позбавлено права проводити тести.

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) заявило про відкликання акредитації московської лабораторії. Про це у вівторок, 10 листопада, повідомив німецький інформаційний портал  N24 з посиланням на слова керівника організації Крейґа Ріді.

 

 

Рішення ухвалено зразу ж після представлення доповіді незалежної комісії WADA про систематичне застосування допінгу російськими легкоатлетами.

 

Відтак WADA заборонила антидопінговій лабораторії в Москві проведення будь-яких аналізів сечі і крові. До ухвалення подальших рішень всі взяті на аналіз проби будуть в найкоротші терміни перевезені в іншу лабораторію WADA з дотриманням необхідних заходів безпеки.

 

«Московська лабораторія позбавлена ​​акредитації не менше ніж на шість місяців, рішення набирає чинності відразу після його оприлюднення. Керівництво лабораторії має право протягом 21 дня оскаржити це рішення в Спортивному арбітражному суді», – йдеться далі в заяві. Крім того, міжнародне агентство повідомило про створення комісії з розслідування скандалу.

 

Виконавчий директор Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Микита Камаєв визнав, що московська лабораторія дійсно призупинила роботу. Він зазначив, що в Москву в рамках розслідування незалежної комісії WADA приїжджали слідчі і фахівці, з якими РУСАДА співпрацювала в під час перевірки.

 

Напередодні незалежна комісія Всесвітнього антидопінгового агентства порекомендувала виключити Всеросійську федерацію легкої атлетики (ВФЛА) з Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) у зв'язку зі «систематичним порушенням» російськими атлетами всесвітнього антидопінгового кодексу. Після цього глава IAAF Себастьян Кое надав РФ термін до кінця тижня, протягом якого вона повинна надати свою відповідь на висновки комісії WADA.

 

Міжнародний олімпійський комітет назвав висновок комісії WADA «шокуючим», а також пообіцяв вивчити висновки комісії щодо Олімпійських ігор.

10.11.2015