Іспанія не визнала повноважень нового каталонського уряду.

Офіційний Мадрид пролонґував своє пряме правління над Каталонією.

 

 

Центральний іспанський уряд у понеділок, 21 травня, визнав повноваження нового голови Женералітету Каталонії Жоакіма «Кіма» Торри (Joaquim «Quim» Torra). Проте Мадрид ухвалив рішення не затверджувати новообрану адміністрацію провінції – повідомляє іспанська газета El Pais. Це означає продовження прямого управління Каталонією з Мадрида.

 

Як повідомляє видання, новий керівник уряду Каталонії, всупереч застереженням іспанського уряду, призначив міністрами двох політиків, котрі перебувають за ґратами, і ще двох, котрі переховуються за кордоном. Фактично він спробував відновити склад реґіонального уряду, створеного попереднім головою провінції Карлесом Пучдемоном, котрий зараз перебуває в Німеччині на підписці про невиїзд.

 

Крім цього, Торра у понеділок, 21 травня, відвідав у в'язниці поблизу Мадрида Жорді Торулла (Jordi Turrull) і Жозепа Рулла (Josep Rull), котрих він ввів до складу свого кабінету. Торра звернувся до суду з клопотанням про звільнення ув'язнених.

 

У Мадриді вважають свідомою провокацією включення до складу уряду політиків, котрі перебувають за ґратами або переховуються від іспанського правосуддя за кордоном.

 

Нагадаємо, що 14 травня Кіма Торру більшістю голосів парламенту Каталонії було обрано новим головою Женералітету. 17 травня він склав присягу, проіґнорувавши рядок у тексті про вірність іспанському королю і конституції Іспанії.

21.05.2018