У Каталонії нарешті обрали нового голову Женералітету.

Якби до 22 травня парламент Каталонії не визначився з головою уряду, в реґіоні пройшли б нові вибори. 

 

                                            Жоакім «Кім» Торра

 

Новим головою реґіонального уряду Каталонії став Жоакім «Кім» Торра (Joaquim «Quim» Torra ). Як повідомляє іспанська газета El Pais, кандидатуру Торри підтримало 66 депутатів, 65 виступили проти, четверо утрималися під час голосування.

 

Торра став депутатом каталонського парламенту в грудні минулого року, після дострокових місцевих виборів. Новий голова Женералітету не належить до жодної партії, проте є близьким другом колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона. Іспанська преса називає його навіть «маріонеткою Пучдемона». І на вибори до каталонського парламенту Торра йшов за списками руху «Разом за Каталонію», очолюваного Пучдемоном. Кандидатуру Торри на голосуванні у понеділок, 14 травня, підтримали також депутати від партії «Ліві республіканці Каталонії», котрі теж є прихильниками незалежності провінції.

 

Із грудня 2017 року каталонський парламент вже чотири рази безуспішно намагався сформувати уряд. Справа в тому, що всі кандидати на посаду голови Женералітету перебувають або в ув'язненні, або поза межами Іспанії і не можуть повернутися в країну через кримінальне переслідування за організацію нелеґітимного, з точки зору центральної іспанської влади, референдуму.

 

Нагадаємо, що в жовтні 2017 року в Каталонії пройшов референдум про незалежність реґіону. Влада Іспанії визнала його незаконним і запровадила в автономії пряме правління. Мадрид звинуватив колишнього голову Каталонії Карлеса Пучдемона і його прихильників в заколоті.

14.05.2018