Генпрокурор звинуватив Надію Савченко в підготовці вибухів у сесійній залі.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про те, що народний депутат Надія Савченко готувала теракт у будівлі сесійної зали, під час котрого планувалося завалити на депутатів скляний купол будівлі. ГПУ внесе до парламенту подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Савченко.

 

Про це Луценко сказав на засіданні парламенту, повідомляє УНІАН.

 

Купол мав упасти

 

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко – народний депутат України – особисто планувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, у цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі – урядову і посадову, мінометами обваливши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – заявив Генпрокурор.

 

Луценко наголосив, що правоохоронці мають незаперечні докази на підтвердження цих звинувачень.

 

Очільник ГПУ висловив сподівання, що реґламентний комітет ВР швидко розгляне подання щодо Савченко, щоб "у наступний четвер" депутати ухвалили відповідне рішення.

 

Раніше стало відомо, що Надію Савченко підозрюють у співучасті та підготовці державного перевороту. 

 

У четвер Надія Савченко заявила перед допитом у Службі безпеки України, що для українців типово думати про збройне захоплення влади.

 

"Хто не думав підірвати Банкову або Верховну Раду? Ми що, живемо в 37-му році, в сталінські часи, коли це (говорити про те, що політики варті розстрілів, – Z) є злочином? Про це не можна говорити на вулиці? У нас про це не говорить тільки ледачий. У нас про це говорять усі. В соцмережі гуляє напис, що 98% українців допомогли б Рубану розвантажувати меблі (у котрих перевозили зброю, – Z). І я вірю, що це правда. Якщо ми хочемо вижити в цій країні, нам потрібна тотальна зміна політичної системи", – заявила Савченко.

 

Коментуючи заяви Генпрокурора Юрія Луценка про ймовірність внесення у ВР подання на позбавлення недоторканності, Савченко заявила, що вона одразу після звільнення з ув’язнення в Росії попереджала, що в неї замість квітів "кидатимуть каміння". "Не треба мене брати “на слабо”… Я те справжнє, що є в цій політиці", – підвищеним тоном заявила депутатка.

 

8 березня керівника центру звільнення полонених громадської організації "Офіцерський корпус" Володимира Рубана затримали на пункті пропуску при виїзді з території, контрольованої бандою "ДНР". У меблях, які він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї.

 

9 березня Рубану повідомили про підозру в підготовці масових терактів.

 

Згідно з даними слідства, Рубан, зокрема, готував замах на Президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі будуть обстріляні з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлові будинки. Одночасно з цим мали би підірвати гранати всередині парламенту і зі застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв убити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

 

15.03.2018