На міністра аграрної політики готували замах.

 

Правоохоронці затримали групу осіб, котра планувала замах на міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка.

 

 

Міністри Монастирський і Лещенко на брифінґу

 

Про це заявив на брифінґу у четвер міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

З його слів, замах пов’язаний із діяльністю Лещенка у 2018 році, ще до його призначення міністром. Монастирський повідомив, що замовники замаху намагалися відібрати у нього майно та вибити уявні борги. Замовниками вбивства були громадянка України і громадянин США.

 

У серпні до Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції надійшла інформація про те, що громадянка України шукає кілера для вчинення замовного вбивства. "Така інформація завжди перевіряється на її реалістичність, доцільність роботи по цьому напряму, і у цьому випадку була проведена оперативна комбінація, передбачена КПК України, яка називається "контроль за вчиненням злочину", – поінформував Монастирський.

 

Він зазначив, що замовницю вивели на іншу особу, яка, за оперативними задумом Нацполіції, виконувала роль кілера.

 

"Усе спілкування між замовницею та кілером – це все зафіксовано у межах кримінального провадження у рамках негласних слідчо-розшукових дій. Також було зафіксовано, що, власне, є ще один замовник, це громадянин США, і він є основним замовником цього злочину", – підкреслив голова МВС.

 

Монастирський стверджує, що Лещенко став не єдиним об'єктом, убивство якого замовив цей громадянин США у підставного кілера. Міністр стверджує, що зловмисник замовив раніше вбивство громадянина, який був колектором, що мав вибивати борги із бізнес-партнера цього громадянина США, з яким він співпрацював у 2018 році.

 

“За вибивання боргів було взято 150 тисяч доларів, які колектор не повернув цьому громадянину США, внаслідок чого останній прийняв рішення його вбити і здійснив таке замовлення. Це було щодо цієї особи імітовано”, – сказав Монастирський.

 

З його слів, правоохоронці зімітували вбивство колектора, а на підтвердження замовнику скинули фотографію, на котрій було зображено уявне “поховання” замовленої людини. "Вони переконалися в тому, що дійсно кілер реально виконує замовлення. І вони звернулися одразу по наступне замовлення (щодо Лещенка, – Z)”, – сказав голова МВС.

 

Увечері в середу, 17 листопада, відбулася зустріч замовників і “кілера” у ресторані, на якій повністю обговорили всі деталі замовлення.

 

“Було надано завдаток у розмірі 20 тисяч доларів до виконання цього злочину, і громадянин США мав виїхати з України після цього, а злочин мав бути вчинений після того, як він буде на території США. Тож було прийнято рішення про затримання цієї особи у порядку статті 208 КПК України, поінформовано, відповідно, посольство США, і тільки після цього був поінформований сам потерпілий, Роман Лещенко, про те, що щодо нього готувався такий злочин”, – розповів очільник МВС.

 

Монастирський продемонстрував оперативне відео, на якому співрозмовники обговорюють деталі убивства.

 

Міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко був здивований, що його планували вбити через корпоративний конфлікт 2018 року.

 

Роман Лещенко

 

“Для мене є певним шоком, що ситуація 2018 року, яка має виключно цивільно-правовий характер, з точки зору шахрайських дій громадянина США, не лише по відношенню до мене, але до інших аграріїв... Маніпуляції, медійні атаки, шантаж, який здійснювався різними особами, я жодним чином на них не реагував, оскільки є правова площина для вирішення цих питань”, – прокоментував Лещенко.

 

Він додав, що виграв всі суди у справі щодо корпоративного конфлікту, який стався у 2018 році. А у своєму інтерв’ю виданню KyivPost у січні 2021 року детально розповів про цей конфлікт.

 

“Ця ситуація для мене шокуюча, але я просто хочу сказати наступне: якщо хтось вважає, що будь-які погрози, замах і шантаж або фізичне усунення міністра аграрної політики дасть можливість уникнути юридичної відповідальності, то я хочу запевнити, що у вас немає ніяких перспектив у цьому питанні, оскільки всі матеріали та дані про українську землю є у правоохоронних органах і залякуючи ви нічого не досягнете”, – сказав він.

 

Лещенко також розповів, що відколи він у 2020 році очолив Держгеокадастр, то має державну охорону: членам його родини постійно погрожують через земельні питання.

 

"Я не був на жодній посаді. Це був 2018 рік. Я був аграрієм, який працював у сільському господарстві й ніякого відношення до політичної діяльності взагалі не мав", – сказав Лещенко.

 

Водночас міністр внутрішніх справ Денис Монастирський наголосив, що події, пов'язані із цією справою, відбувалися саме у 2018 році. "Тобто до того, як пан Роман обійняв будь-яку державну посаду", – підтвердив він.

 

18.11.2021