СБУ звинувачує Рубана в підготовці терактів з "тисячами загиблих".

 

Лідер організації "Офіцерський корпус" Володимир Рубан, що був заарештований після спроби провезти великий арсенал зброї через пункт контролю "Майорськ" на Донеччині, брав участь у підготовці кривавих терактів, метою яких були "тисячі людських життів", зокрема українські посадовці та політики.

 

Про це заявив на прес-конференції голова Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляють ТЕКСТИ.org.ua.

 

 

Грицак розповів, що зловмисники планували розстріл у центральній частині Києва. "Йшлось би про тисячі загиблих. Організатори цих терактів хотіли отримати хаос і багато крові. Війська мали повернутись з АТО у Київ, і подальші події би подавали як громадянську війну", – сказав голова СБУ.

 

Василь Грицак пообіцяв оприлюднити додаткові докази планування теракту в міру розвитку слідства. "Докази будуть "зіграні" тоді, коли будемо оголошувати підозри новим фігурантам", – пообіцяв він.

 

Голова СБУ заявив, що українські спецслужби вдавалися, зокрема, до негласних слідчих (розшукових) дій і здобули "вагомі та достатні" докази того, що Рубан діяв спільно з ватажками терористів "ДНР" – Олександром Захарченком та Тимофієвим-"Ташкентом". При цім Грицак висловив впевненість, що ні Захарченко, ні "Ташкент" не могли самостійно взяти на себе відповідальність з планування та підготовки масштабного теракту в Києві, а відтак за їхніми діями стоять рішення, прийняті у Кремлі. "Він – механізм, виконавчий механізм у чужих руках", – описав голова СБУ.

 

 

Зі слів Василя Грицака, лідер "Офіцерського корпусу" вже не вперше вивозив арсенал через лінію розмежування. Зокрема, в листопаді минулого року під час негласних слідчих дій вдалося задокументувати, що Володимир Рубан організував перевезення з Донбасу крупнокаліберного кулемета "Утьос", крупнокаліберної гвинтівки, 4 мінометів, 2 протитанкові гранатомети, 6 мін, 20 гранат тощо.

 

Грицак оприлюднив фрагмент запису розмови, на котрій чутно Рубана після тієї минулорічної операції. "Мені повідомили, що під час суду Рубан назвав себе "бараном". Це правда? Так-от, я хочу з цього "барана" зняти його шкуру і одягнути його в його справжню", – сказав Грицак при цьому.

 

Натомість уже 8 березня в автомобілі, котрим керував Рубан, вилучили, зокрема, 2 гранатомети, міномет, 9 автоматів Калашникова, 2 кулемети Калашникова, 6 пістолетів, 58 мін, 40 ручних гранат, біля 7 тисяч патронів різного калібру.

 

Служба безпеки оприлюднила відеоролик із камери, встановленої в самому автомобілі, що використовувався для транспортування зброї. Зі слів Грицака, саме це авто перевозило і листопадовий вантаж.

 

На відео особа, схожа на Рубана, перед проїздом блок-посту на окупованій території сідає за кермо мікроавтобуса. На блок-посту його вже очікує машина, яка рушає перед мікроавтобусом, "ведучи" до Горлівки. Надалі він передає машину на території Горлівки людям у військовій формі зі зброєю, які "переганяють" автівку в Ясинуватській район, де прихована камера у вантажному відсіку фіксує завантаження боєприпасів та зброї. Після в'їзду на територію України Рубана було затримано.

 

Грицак запевнив, що завезена зброя та засоби ураження деактивовані і перебувають під оперативним контролем СБУ.

 

Водночас він ствердив, що епізоди з перевезенням зброї не були надуманою провокацією спецслужб. "Немає тут "підстави", немає тут заготовки, що хтось комусь підкинув якусь зброю. В нас є набагато більше інформації", – сказав Грицак.

 

В кінці прес-конференції був цікавий епізод – голова СБУ Василь Грицак сам вирішив згадати про Володимира Рубана в контексті проросійської організації "Український вибір" Віктора Медведчука. "Багато питань в суді було з приводу "Українського вибору" і так далі. Я залишу вам такий маленький прес-реліз, де говориться про зв'язки пана Рубана з "Українським вибором". Він з 2013 року активно з ним співпрацював. Ми попідіймали дуже багато цікавої інформації", – заінтриґував Грицак, уникнувши деталей.

 

09.03.2018